Tak. Zase to uteklo děsivě rychle a máme tu opět konec roku a opět bilancování. Zvláště ten jeho konec byl docela výživný. To už není na skleničku, ale rovnou na flašku tohle to psaní.

Přišli jsme o Toma, nejbáječnějšího kocoura, který se u n ás objevil jednoho srpnového dne roku 2017 v papírové krabici společně ještě se svými dvěmi sourozenci. Dojeli všichni z Prahy od jedné restaurace, kde je někdo vyhodil a koťata tam žebrala a sbírala zbytky. Tak je jedna naše kamarádka sbalila a dovezla k nám. Jeden kocourek zmizel během prvních tří dnů, kočička tu s námi byla dva roky a jednoho dne prostě nepřišla domů na jídlo .....no a Tomíček nám v polovině prosince přestal z ničeho nic chodit, tahal zadní nožky za sebou a druhý den v tichosti odešel. Bylo mu pět a půl. Za těch posledních pět let jsme tu měli tolik koček, že už to možná ani nespočítám. Odblešit, odčervnit, co vydrželo déle, tak vykastrovat a postupně to stejně jenom mizelo a mizelo, takže tímto s kočkama končím. Už na to nemám sílu.

V červenci nás opustila LEYLA Halit Paša, dvacátého srpna by jí bylo třináct let..... úctyhodný věk, zvláště pak na dobrmana. Leyla byla nejstarší obyvatelka domu Jany Čechové, dlouholeté chovatelky dobrmanů (kdysi odchovala i tři vrhy BŠO), po jejíž tragické smrti jsem si 25. srpna 2020 dovezla dvě holky. Nusička (BRETAGNE Anibag) nás opustila taktéž v červenci, ale už o rok dříve. V devíti a půl letech podlehla torzi.

No a letos jsem pocítila poprvé ztrátu svých odchovů. Na jaře odešel krásný dlouhosrsťák ERAGON, který poprvé ve třech letech utekl za srnou a hned se mu ten jeden jediný výlet stal osudným, když se při návratu k pánečkovi potkal s autem..... A 14 dnů zpátky se poprvé a naposled od svého domova vydal na výlet osmiměsíční NORGAY alias Taurus, kterému se zase stal osudný rybník. Zřejmě se na zpáteční cestě domů chtěl napít a buď tam nějakým nešťastným způsobem spadl či se pod ním prolomil led... to se můžeme už jen domnívat. Život mu bohužel už nic nevrátí. Každopádně v tu sobotu sedmnáctého prosince byly ty nejhorší, největší mrazy, které tuhle zimu vůbec byly. U nás mínus osmnáct ..... Je mi to moc líto kluci. Oba dva si vás dokonale pamatuji v den odběru a váš poslední pohled na "rodné hnízdo" ....

A pak jsem se z finské databáze dozvěděla, že nám uspali déčkovou holčičku po Béďovi a Bambině v nedožitých čtyřech letech a nikdo nám to ani nedal vědět.... To je taky moc príma....

Fuj.... ale tohle bohužel k našemu životu taky patří. I když je to fakt hodně těžký.

 

No a oproti tomu stojí nový život. V tomto roce jsme přivedli na svět dva vrhy. "N" a "O". Bagety druhý, Sáry čtvrtý a poslední. Bageta porodila tentokrát, díky bohu, perfektně, rychle, bezproblémově a hlavně v termínu šest kousků (mezi nimi i výše zmíněného Norgaye, který už tu s námi bohužel není). Z kraje březosti měla štěňat více, ale z nějakého důvodu si to zredukovala. No a Sáru netřeba komentovat. Ve třech předchozích vrzích celkem 13 štěňat a tentokrát 12..... co na to říct. Rozloučila se s chovem opravdu epesně.

A něco u nás ubylo a naopak něco u nás přibylo. V plánu byla, skoro již rok zamluvená, jedna fenka z Ruska, u nás zatím dost neznámého plemene "východoevropského ovčáka" a nakonec jsem se do toho plemene tak zamilovala, že po měsíci a půl k nám dorazil černej tříměsíční čertík bertík. Fyzicky dojel z Lotyšska, kde žil od čtyř do jedenácti týdnů, ale domovská chovatelská stanice je z Ukrajiny, kde se i koncem ledna narodil. Avšak týden po vypuknutí rusko-ukrajinské války se stěhoval z rodné domoviny právě do Lotyšska. Co mají oba naši výchoďáři, tak mají naprosto úžasnou povahu. A pro mě i moc krásný exteriér, silnou, pevnou kostru.

Sorbona a Zuma se počátkem července nekryli. Blbá doba, zima na krku, tak jsem se rozhodla nechat holky na jaro, na příhodnější dobu. Bageta se zkraje listopadu za ženichem taky nevydala. Odběr začátkem března se mi zdál brzký, tak jsem se rozhodla také počkat na další hárání. Zumička se znovu rozhárala tři dny před Surou v polovině listopadu a do odběru koncem března už jsem se rozhodla skočit. Dva dny před koncem roku byla oběma potvrzena březost.

Largo za tento rok zaznamenal opět tři krytí, ihned začátkem ledna a potom v červenci a v srpnu. S Berniem se nakonec neinseminovalo, neboť jsme přeorganizovali celý náš chovatelský plán a hlavně ta osoba, pro kterou měl být jeden potomek primárně určený už to zdravotně nezvládla a v listopadu za Berniem odešla...

 

Co se týče našeho chovu, tak se letos uchovnili dva samci. Konkrétně v červnu z vrhu "H" a v září z vrhu "I":

dlouhosrstý HIGHLANDER (HD A, ED 0, OCD 0, LTV 0, SA 0, MDR1 +/+, DM n/n, 60 cm),

polodlouhý IBARR (HD A, ED 0, OCD 0, LTV 0, SA 0, MDR1 +/+, DM n/n, 64 cm).

Mít chovné potomky je super. Ale ještě víc super je, když jsou naprosto ve všech testech "čistí", nuloví, přesně jako tito dva jedinci. Snad to nejlepší předají i svým budoucím potomkům.

Ibarr měl první krytí v říjnu, Hajloše to čeká s naší Sorbonkou pravděpodobně v únoru 2023.

Čtyř svodů se v tomto roce účastnilo 10 našich odchovů: Ibarr, Izvor, Inverness, Imari, Irja, Jagger, Kressie, Laritta, Lamira, Nymeria. Všichni, krom jednoho, jsou plnochrupí. Což je pro náš chov výborná zpráva 💪💪💪.

 

 A pak tu máme výstavy. Bageta a Largo si dojeli nejvyšší výstavní titul C.I.B. - Mezinárodní šampion krásy. Tímto máme doma už čtyři jedince s tímto titulem (náš Arezzo byl vůbec první Interšampion v ČR) a vlastníme tak nejvíc psů  "interšampionů". Jsme na to náležitě pyšní!!!

C.I.B. AREZZO Bohemia Star Moraveč "Bernie" 2012

C.I.B. ICE QUEEN od Semberije "Sára" 2019

C.I.B. BAGHEERA King of Yukon "Bageta" 2022

C.I.B. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity "Largo" 2022

Oba pak, Largo i Baget, dokázali dojet během stejného víkendu i Slovenského šampiona. Bagheera navíc na poslední české výstavě roku 2022 Grand šampiona České republiky (Largovi chybí jeden jediný CAC z mezinárodní výstavy) a za své výstavní tour 2022 se vyhoupla na fantastické deváté místo v celkovém žebříčku všech fen!!! Druhá krátkosrstá. Bagetka je prostě krásná a je evidentně krásná nejen pro nás. Moc děkujeme.

Náš odchov LAMIRA Artay of Highland /DUBSTEP x ZOUMA/ na nejvíc obsazené klubové výstavě v roce získala ceněný titul BOS - nejlepší z opačného pohlaví, alias nejlepší fena klubové výstavy. Získat takový titul v devíti měsících je prostě báječné a je to hlavně pocta. IBARR na jarní i podzimní klubovce vyhrál svojí třídu a vyběhal si CAJC a CAC.

A jaké že byli plány na tento rok? Plánovali jsme celkově čtyři vrhy. Po Bagheeře, Sáře, Sorboně a Zumě. Bagheera a Sára úspěšně porodily, Sorbona nám s Browniem nedala nic a v červenci jsme jí po druhé nekryli, stejně tak i Zumu a odložili jsme obě raději na jaro 2023. Takže co se týče vrhů, skončilo naše skóre v poměru s plánem 50 ku 50. Hajloš na RTG dopadl všude s nulou a už je chovný, což už víte z předešlých řádků, Bagetce rentgeny ramen, páteře i přechoďáku vyšly taky cajk. Plánovali jsme i nějaké výstavy a ty dopadly nad očekávání dobře, takže já jsem absolutně, nadmíru spokojená.

 

A na závěr by to tedy chtělo udělat si opět nějaké ty chovatelské plány na rok 2023. Vzhledem k tomu, že máme aktuálně nakryté dvě feny, tak si hlavně vroucně přeji, aby oba porody dopadly dobře a mohli jsme se radovat z nějakých živých a zdravých štěňátech. Pevně doufám, že nás čeká první "flekatý" vrh po Sušence, na který se šíleně těším a jsem na něj moc a moc zvědavá. A nejen já. Diář se zvědavými návštěvami už se nám neuvěřitelně plní.

V květnu vyrazím na oficiální rentgeny s naším černým čertem a toho se popravdě děsím více než dost. Snad při nás bude stát štěstí. Je to neuvěřitelně hodný, chápavý a krásný pes, se silnou kostrou a moc pěknou hlavou. Chov by si takového psa určitě zasloužil. Co se týče výstav, tak minimálně jaro rozhodně odpískáme, protože holky budou postupně plnit mateřské povinnosti. Na Sorbonku, jak už jsem zmínila, máme v plánu využít náš další odchov Highlandera a na Bagheeru psa Herr Marley Atagora, bratra naší Sorbony. Bude se jednat o liniový chov na našeho prvního bělouška Arezza. Largoušek je zatím v tuto chvíli zadán na dvě krytí, tak třeba se ještě nějaká slečna během roku přihlásí. První jeho potomci by se už měli  začít ukazovat na svodech. A protože jsme se tento rok rozrostli o dva výchoďáry, tak ten další rok plánuji přírůstkovou pauzu. A to beru včetně koček a veškeré ostatní zvířeny.

A co bych si přála do toho dalšího roku? Budu se snažit něco málo od nás odsvodovat, co nejvíce zrentgenovat a doufám, že mi uchovní třeba IZVORA. A to největší přání je, aby jsme produkovali hlavně zdravá a povahově vyrovnaná zvířata, která budou pro jejich majitele radost a ne starost.

Uvidíme, v jaké kondici holky budou v létě a na podzim, ale mohly by jsme zkusit s Bagetou zase urvat nějaký CACA z Rakouska (máme tři z potřebných šesti) a vytáhnout po více než roční pauze Zumu a Sorbonku. Se Sušičkou by bylo fajn dokončit českého a slovenského šampiona a rozjet / vyjet třeba i něco dalšího. S Blekoušem uvidíme podle rentgenů, zda má význam s ním vytvářet nějaké hodnoty.

Zdraví všem a za rok zase na viděnou.

 

29.12.2022

Tak se hlásím, jak jsem slíbila a dnes vyrazila s mýma ruskýma holkama na sono a huráááááá, je to tááááám, dneska budeme slavit!!!! 😃😃😃

Fieliss ZOUMA HAPPY KURT - očekáváme bílý vrh "P" Bruce x Zuma

Fieliss USSURI - a malé flekaté Sušenky vrh "A" Cart x Sura

 

27.12.2022

NORISS Artay of Highland "Big Easy" - náš osmiměsíční odchovánek po Browniem Bagetce. Bohužel jeho bráška Norgay "Taurus" jjiž o17. prosince nezvěstný a nejsou o něm žádné zprávy ani stopy. Jakoby sdo země propadl......

 

25.12.2022

Minulý víkend -16 °C a kupa sněhu, tento víkend +12 °C venku to vypadá na březen.

 

20.12.2022

Na Vysočině je parádní zima, jak vystřižená z prospektu a FREDDIE Artay of Highland si jí náležitě užívá!!!!

VIDEO klikni ZDE

 

18.12.2022

ARNIE from The Bird Valley - krásný a hodný synek po naší Farce /ADWIN Donnevara x FARKA Artay of Highland/.

 

15.12.2022

Dnes přijela za Brucem další nevěsta z Čech. Konkrétně dlouhosrstá fenka CHRIS Bílá Merci.

 

03.12.2022

Tak dnes jsme si prožili výstavní sen a ukončení letošní, nadmíru úspěšné, výstavní sezóny nemohlo dopadnout lépe!!! Jsem moc pyšná, že po hodně hodně letech obsadili obě pozice BOB i BOS dva polodlouzí jedinci heart

Naše Bagetka je jako sen, sice má své mouchy a neřesti, že by jí člověk občas zakroutil krkem, ale pak se dokáže takhle luxusně vykoupit. A taky to beru jako odměnu za všechny moje strasti a útrapy, jako třeba náročný uplynulý víkend. Sice BOBíka vyfoukla Largovi, ale se dvěma psy se v závěrečném kruhu běžet prostě nedá, tak jsem se musela rozhodnout. Sice vybrala hned ze startu Larga, ale Babuša pohled na nás před sebou neustála a svým kvílením a vzpínáním si vynutila, že jsem na závěr musela běžet s ní a Larga dát jinému. Ale fena si to vždycky zaslouží, protože musí čelit hárání, odchovu štěňat a častějšímu línání a svým náladám 😀😀😀

Jubilejní národní výstava psů Brno "Třicítka ČMKU"

C.I.B. BAGHEERA King of Yukon - třída vítězů V1, CAC, Národní vítěz jubilejní výstavy, BOB - dokončen Grand šampion České republiky

 

 

C.I.B. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC, Národní vítěz jubilejní výstavy, BOS

   

BOS a BOB plemene (náš Largo a naše Bagetka)

 

A ve třídě otevřené si zaběhala naše Gaspara po Gomerovi a Deneris, které jsem si bohužel vůbec nevšimla :( .

GASPARA Artay of Highland - třída otevřená VD

 

01.12.2022

Dnes slaví první narozeniny náš loňský vrh "M" po Ambrušce a Ozzym. Všechno nejlepší přejeme Morgance, Moiře a Mortymu /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/.

VIDEO MORTY POSLUŠNOST - 11. měsíců

 

27.11. - 25.11.2022

Tak na tento víkend budu vzpomínat opravdu hodně, hodně dlouho. Téměř 2500 najetých km, spojkový válec kaput (edit 23.12., kdy se mi vrátilo opravené autíčko - bylo to spojkové ložiško), hysterie, panika, zda vůbec dojedu domů a totální průvan v peněžence. Naše dobrodrůžo započalo v pátek, kdy jsem s Bagetou, Largem a háravou Zumajdou vyrazila do víru hlavního slovenského města na první CACIBovku. Hned příjezd do Blavy byl "super", nějaká nehoda kamionů a totálně zacpaná D2 15 km před výstavištěm. Plno vystovatelů bohužel výstavu ani nestihlo. Přilítla jsem ke kruhu, kdy rozhodčí akorát ukončoval posuzování psů ve třídě otevřené a já měla psa, jak jinak, hned ve třídě nadcházející. Taková klasika u mě. Zahazovala jsem bundu, kabelku, kalhoty, desky s papírama a Bagetu za pochodu a do kruhu naklusala s roztouženým milovníkem, který celou cestu nasával Zumičku, bez čísla, pamlsků a který se navíc po celou dobu v kruhu jen toužebně rozhlížel kolem, co by kde obskočil. A taky že hned, jen jsme vylezli z posuzování, hopsnul na Bagetu. Naše ostuda pokračovala. Měla posuzovat rozhodčí z Irska, ale došlo ke změně, tak jsme nastoupili na slovenského rozhodčího Tibora Havelku. Mým cílem bylo ukořistit třetí CAC pro Larga a pro Bagetu nám stačil rezervní CAC, protože měla v tu chvíli 3x CAC a 2x r. CAC.

Pátek 25.11.2022

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů V1, CAC, CACIB, BOS

- dokončen slovenský šampion - Bagetka byla na Slovensku už jako štěňátko, potom dorost, ale na dospělého šampiona šla pouze 6x, z toho 4x CAC, 2x res. CAC, takže spokojenost největší (2020+2022)

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů V1, CAC, r. CACIB

Fieliss USSURI "Sušenka" - třída otevřená - neúčast

Po skončení výstavy jsme si skákly s kamarádkou chovatelkou Zdenčou na kafíčko a já potom pokračovala směr Nitra za naším Brusíčkem /BRUCE Artay of Highland/, pro kterého jsem vezla na povyražení Zumičku. Do pěti minut bylo nakryto, 18 minut čekání a zase honem zpátky domů připravit se na pernou sobotu a neděli.

V sobotu ráno s Largem vyrazila, byť jiná holka, ale stejně dobře voňavá. Ne-li víc. Cesta ubíhala bez komplikací a na výstaviště se na nás přišel podívat téměř roční odchovánek MORTY Artay of Highland po Ozzym a Ambrušce.

 

Sobota 26.11.2022

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů V1, CAC, CACIB, BOS

- dokončen slovenský šampion - Largošek zvládl Slovenského šampiona, stejně jako Bagetka, za 6 výstav - 4x CAC, 2x r. CAC (2021+2022)

Tak mise splněna, počkali jsme společně s Mortym na vystavení šampionů pro oba naše bílé a potom nastavili směr Užhorod, ukrajinské hranice. Kousek za Bratislavou najednou zůstal spojkový pedál během jednoho řazení na zemi. Tak jsem ho instinktivně nohou zase vymáčkla nahoru, ale při dalším to bylo pořád a pořád. Někdo by zastavil a dál nejel, někdo by to otočil a jel rovnou domů, ale my (čti já, psi do toho moc nekecali) s tou hrůzou dali ještě den a půl, hrubě přes tisíc kiláků a modlili se, aby jsme dojeli hlavně domů a nikde nezůstali viset. Nejhorší tam bylo nakopávat jedničku, to bylo tak na čtvrtý, pátý pokus, takže když přede mnou někdo zastavil nebo odbočoval, tak to jsem ho vskutku milovala. Ale aspoň už vím, že kruháč se dá rovně projet i na pětku 😁😁🙈🙈. První den krytí Sušenky neklaplo, tak místo započetí slovenského granda s Largem, jsme si dali ještě i neděli na krytí a potom hupky dupky domů. I tak jsme dorazili až po desáté večerní. Ale hlavně, že jsme dorazili!!!! Před Silvestrem půjdeme na sono a buď budeme mít další důvod napít se na radost anebo na žal. Ať tak či tak, budeme informovat.

 

Neděle 27.11.2022

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů - neúčast

 

Kart a naše Sušenka po nedělní "akci"

 

13.11.2022

Nedělní oběd v CHS Pett´s Wolf, vrh "P" - tatínkem je náš LARGO. Volný krátkosrstý samec, odběr v polovině prosince.

 

12.11.2022

Tak jsme na tento víkend plánovali krytí Bagetky, ale nakonec jsem se rozhodla odložit štěňata na její další hárání - na příznivější počasí, takže první letošní vrh převezme Zumička. Více v sekci plánovaná štěňata - vrh "P".

 

10.11.2022

A máme tu dalšího malého "bageťáka" - NORISS Artay of Highland aka "Big Easy" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/ 7 měsíců.

 

06.11.2022

Dnes proběhl poslední letošní svod mladých, poprvé v Poličce. Moc krásné místo, počasí také vyšlo, příjemný den. Za nás se ke svodu dostavila naše letošní odchovankyně NYMERIA Artay of Highland "Snowie" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/. Má čerstvých sedm měsíců, ještě nemá prořezaný jeden zoubek (levá dolní P1), delší ocas (ještě jí krapet vyrostou nožičky), kratší ucho, světlé oko a krásnou pevnou kostru, vynikající mechaniku pohybu. Jsme na holčičku moc pyšní.

 

Svodu se účastnila i čtyř a půl letá fenka BABETTE King of Yukon - sestra naší Interšampionky a multi Grand šampionky Bagheery (otec JCh., IGP1 BRUCE Artay of Highland, matka BAZINGA Taien), která je již matkou dvou vrhů I a N v naší CHS.

Majitelé žili v zahraničí a letos se rozhodli fenku uchovnit. Má za sebou už povinné dvě výstavy, rentgeny kyčlí a loktů a nyní absolvovala i svod s výškou 59 cm a prakticky nulovým svodovým kódem, standardním skusem a vyrovnanou povahou (vytčena jí byla pouze vlnící se srst - majitelé vykoupali den před a nevyfoukali 😁).

          

 

04.11.2022

Krásná sestřička naší Zumy "Fieliss ZWOLLE SANDRA" žijící v rodném městě, Voroněži.

 

01.11.2022

Dnes slaví osmé narozeniny náš první vrh "A" Argo x Tája. Letí to letí. První dětičky už jsou veterány.

 

29.10.2022

O víkendu proběhl 3x CACIB v Bratislavě. My jsme se zúčastnili v pátek a sobotu, oba dva dny ve stejném složení: Largo, Bagheera, Sura a dovezli jsme si moc krásné výsledky.

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída otevřená V1, CAC, r. CACIB / třída šampionů V2, r. CAC

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů V1, CAC / V2, r. CAC

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB / V1, CAC, BOB, BIG I.

 

25.10.2022

Náš krásný Pitrísek v chovatelské stanici Atagora /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x FLASHING FREDERIKA Atagora/ - 51 dní mlád na prodej. Oba rodiče nadstandardní a hlavně negativní veškeré zdravotní výsledky. Správný skus, sestouplá obě varlátka, čipovaný, očkovaný - mezinárodní očkovací průkaz, několikrát odčerven. Odběr pejska možný již tento víkend 29.- 30. října. Pro více informací můžete volat na tel.: 774 374 404 - paní Klohnová. Velmi přátelské, veselé povahy.

edit 28.10.2022 - všechna štěňátka jsou prodána

 

21.10.2022

Náš dvacetiměsíční odchovánek IBARR Artay of Highland /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/ dnes poprvé přivítal nevěstu (KAIRA Pett´s Wolf, zkoušky BH-VT, ZZO, ZOP, ZM). Pokud se zadaří, v polovině prosince se narodí vrh "A" bílých švýcarů v CHS Warpeco.

IBARR Artay of Highland - krycí pes, HD A, ED 0, OCD 0, SA 0, LTV 0, MDR1 +/+, DM n/n

 

17.10.2022

Dnes se narodili šestí, letošní poslední, potomci po našem Largoušovi. Maminkou je pětiletá krátkosrstá fenka HONEY Pett´s Wolf, která dnes zvládla porodit osm chlapečků a dvě holčičky - vrh "P" v CHS Pett´s Wolf - pouze krátkosrstá štěňátka, volní pejsci.

Oba rodiče nulové rentgeny kyčlí i loktů, oba negativní testy MDR1 i DM. K odběru v polovině prosince.

 

09.10.2022

Dnes proběhla v Ruské Moskvě klubová výstava BŠO, které se zúčastnilo celkem 77 jedinců. Mezi nimi i 9,5 letý tatínek naší Zumičky JASPER FIELISS Iz Okeana Udachi a její přímá sestra Fieliss ZINGER HAIKA. Oba si odnesli krásné umístění. Jasper rezervní nejlepší veterán, Haika rezervní vítěz výstavy a společně pak druhý nejlepší pár výstavy. Jsme na rodinku pyšní, moc jim to sluší.

 

05.10.2022

Vrh bojovníků Warrior litter von Olaf Weise dnes slaví páté narozeniny. Tatínkem je náš Bernie /AREZZO Bohemia Star Moraveč/, maminkou Fajrinka /Born to Win Warrior DOGFIRE/.

foto: Ch. UKC WARRIOR LUCCA von Olaf Weise

 

02.10.2022

Dnes odešla, v deseti a půl letech, fenka ALLIS MIA Forrento - maminka Bernáškových dětí - vrh  "A" v CHS Almost Normal. Je nám to moc líto.

 

01.10.2022

Dnes oslavil náš "L" vrh /Dubstep x Zouma/ jeden rok. Děkuji moc všem majitelům za fotky a hlavně lásku a péči, kterou našim miminům každý den dáváte.

Všichni čtyři jsou plnochrupí (42 viditelných zubů), dvě holky i odsvodované (57,5 a 60 cm), třetí se chystá příští rok.

          

 

30.09.2022

Téměř půlroční NORISS Artay of Highland aka Easy /Brownie x Bagheera/ se svým sedmiletým "bráškou" Andiamem (AMADEUS Almost Normal - Arezzo x Allis Mia).

 

27.09.2022

Bagí si dnes přivezla ze své výstavní túry tři krásné poháry za BIGy a pět medailí za BOBíky.

Je novou Grand šampionkou: Balkánu, Bosny a Herzegoviny, Černé Hory, Jadranu, Jugoslávie a Středozemí.

A novou šampionkou: Balkánu, Bosny a Herzegoviny, Černé Hory, Federace Bosny a Herzegoviny, Jadranu, Jugoslávie a Středozemí.

 

25.09.2022

Desetiletý chovný pes BEN NEZ of Aiwak´s paradise - otec, bohužel pouze jediného vrhu, a to našeho vrhu "H" Artay of Highland, ze kterého pochází krycí pes HIGHLANDER Artay of Highland.

 

23.09.2022

První podzimní den tohoto roku jsme přivítali výstavně, respektive Bagetka, která si dnes na své výstavní konto připsala další CACIB a BOB a navíc i BIG III. !!!!! Je to prostě naše výstavní hvězda od mala. Více info v sekci Bagheera výstavy.

 

17.09.2022

Letos se podruhé konala v Klatovech mezinárodní výstava. Loni jsme nebyli a letos jsme vyrazili s našimi výchoďáry. U běloušů jsme se taky zastavili a při té příležitosti vystavili potomka po našem Brusíkovi, který si dnešním CACem dokončil šampiona České republiky. Moc gratulujeme!!! Z šesti výstav získat 5x CAC je báječný výsledek.

OSCAR ROX od Semberije "Ron" /BRUCE Artay of Highland x ICE PRINCESS od Semberije/ - třída otevřená V1, CAC, res. CACIB

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB

 

Zelenyy Yar KSANDR SHIKADERO "Black" - třída dorostu VN1

            

 

16.09.2022

Náš vrh "D" /AREZZO x BAMBINA/ dnes slaví už šesté narozeniny. Přáli bychom si pro všechny ještě minimálně jednou tolik ve zdraví.

Z tohoto devítičlenného gangu je chovných neuvěřitelných 6 jedinců!!!! Drakka a Diandra se staly matkami jednou, Deneris dvakrát. A krycí psi Durango jednou, Dragana si ještě nikdy nikdo nevybral,  Daredevil ve Finsku kryl dvakrát (viz foto, první zleva).

 

13.09.2022

Dnes v odpoledních a večerních hodinách porodila fenka BAYA Acabo Czech - dcera našeho AREZZA - 10 krásných, velkých štěňátek. 6 pejsků a 4 fenečky. Tatínkem je náš krycí pes Snížek /FLASHING FUGAZZI Atagora/.

 

12.09.2022

Dnes se v New Yorku narodila první štěňátka po, zatím, posledním narozeném synátorovi našeho Bernáška I AM MAJESTIC AREZZO Atagora (matka CANDLEMAS LADY Atagora). Narodili se 4 pejsci, 3 fenečky.

matka vrhu Emerald Pointed UKC Grand Champion, RBIMBS Foxhunt LUV-U-MORE OF MAJESTIC

 

A dnes má fenka HONEY Pett´s Wolf, která je nakrytá s naším Largem, 25. den březosti a sono potvrdilo osm štěňátek, tak se za nějakých 38 dnů necháme překvapit.

 

11.09.2022

Dnes proběhla v České Skalici bonitace, na kterou se nahlásil náš IBARR Artay of Highland /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/. Nemohl dopadnout lépe a nemohly mu vyjít lépe ani zdravotní výsledky. To je prostě splněný sen chovatele 😍😍😍

65 cm, nůžkový skus, vyrovnaná povaha, HD A, ED 0, SA 0, LTV 0, OCD 0, MDR1 +/+*, DM n/n*

 

10.09.2022

Dnes proběhla v České Skalici tradiční klubová výstava bílých ovčáků. Nahlášeny jsem měla tři kousky plus jeden odchov, který aktuálně hlídám, protože páníčci dovolenkují v Řecku, ale nakonec zůstala Zumička doma (hlásili déšť a nechtělo se mi dávat jednoho mokrejše navíc dozadu na sedačky), tak jela jen její dcera z jejího prvního, loňského vrhu - to je ten hafík na hlídání - a svým výsledkem se vykoupila z totál poblinkaného a pokaděného kufru.

Nikdy za své třínáctileté ježdění po klubových a speciálních výstavách jsem nevyhrála BOB nebo BOS a nikdy o tom ani neuvažovala, protože jsem soudný realista a vím, co mám doma. V roce 2016 jsem si vyběhala ceněný titul BOJ (nejlepší mladý jedinec plemene) na speciálce ve Svojanově, kde rozhodčí Iveta Nováková zadala tento titul Fajrince /Born To Win Warrior DOGFIRE/. A jednou jedinkrát si Béďa /C.I.B. AREZZO Bohemia Star Moraveč/ z pracovní třídy ze Skalice v roce 2015 dovezl Klubového vítěze (nejlepší polodlouhý pes plemene) od paní rozhodčí Jany Svobodové.

A v roce 2017 na klubové výstavě v České Skalici získala naše odchovankyně DIANDRA AREBA Artay of Highland Best of Junior od pana rozhodčího Jančíka, kdy v závěřečném běhu porazila naší Sáru /C.I.B. ICE QUEEN od Semberije/ a svoje dva bratry Duranga a Darthvadera.  Nikdy by mě nenapadlo, že na klubové výstavě někdy získám BOS a navíc s vlastním odchovem. Tak to potěší dvakrát tolik!!! I když to není přímo pejsek můj.

Kolikrát má člověk splín, že do toho všeho vkládá asi zbytečně moc energie a času v porovnání s ostatními a klade si otázky, zda to všechno má vlastně vůbec nějaký smysl, a pak přijde jednou za čas, jednou za pár let, taková vzpruha, která člověka alespoň částečně nakopne trošku dál. Moc si toho vážíme.

 

JCh., Ch., Club Ch. BAGHEERA King of Yukon - třída vítězů V1, CAC

 

JCh., Ch., Club Ch. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC

 

IBARR Artay of Highland "Igy" - mezitřída V1, CAC

 

KRESSIE Artay of Highland - třída mladých - neúčast

 

LAGERTHA Artay of Highland - třída mladých - neúčast

 

LAMIRA Artay of Highland "Janny" - třída mladých V1, CAJC, Klubový vítěz mladých, BOS

Třída mladých LAMIRA Artay of Highland - V1, CAJC z šesti mladých fen

BOB - nejlepší jedinec plemene KARATE KID Taien a BOS - nejlepší jedinec opačného pohlaví - náš odchov LAMIRA Artay of Highland - pouhých 11 měsíců

 

Výstavy se účastnila i Largova sestřička LADYLOVE LUXURY Royal Dignity "Vendulka" a ve třídě otevřené si z dvanácti fen vyběhala nádherné druhé místo a titul res. CAC.

LADYLOVE LUXURY Royal Dignity - res. CAC a LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - CAC

 

08.09.2022

Náš Largošek dnes slaví třetí narozeniny!!!! Všechno nejlepší a doufám, že tu budeš s námi dlouho, dlouho....

 

05.09.2022

Largoškovi se včera a dnes narodily další, v pořadí páté, dětičky. Celkové skóre je 5 chlapečků a 4 holčičky. Všechna štěňátka budou pouze krátké srsti.

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x FLASHING FREDERIKA Atagora

Oba rodiče nadstandardní a hlavně negativní zdravotní výsledky!!!!

HD A, ED 0, SA 0, OCD 0, LTV/LÜW 0, MDR1 +/+, DM n/n

- celoročně černý pigment nosní houby, odběr do nových domovů koncem října 2022

kontakt na chovatelku CHS Atagora - tel.: +420 774 532 660

 

03.09.2022

UKC show Westfield, MA - náš synátor I AM MAJESTIC AREZZO Atagora /AREZZO Bohemia Star Moraveč x CANDLEMAS LADY Atagora/ si dnes vyběhal BOB a získal třetí kolo pro Grand Šampiona. Moc gratulujeme!

 

A dnes proběhla v Olomouci národní výstava, ze které si z hojně obsazené otevřené třídy odnesla od britského rozhodčího dcera našeho Bruce titul CAC:

AMAL RÁCHEL Irish Rúth  - třída otevřená V1, CAC /BRUCE Artay of Highland x BIANCA RÚT Danel Sogno/.

 

01.09.2022

Krásný synátor našeho Largoška a vnouček Bernáška - NORMAN Atagora (foto 5,5 a 4 měsíce).

 

31.08.2022

Krásná, téměř osmiměsíční dcera našeho Larga - JODIE od Kunovského lesa /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x HAIDI od Kunovského lesa/.

 

29.08.2022

Tak za 11,5 leté fungování webovek jsem ještě nikdy neměla takovou aktualizační, dvouměsíční, prodlevu. Do začátku srpna jsem byla zdravotně ko, do toho štěňata, děti, psi na hlídání, práce, potom dovolená a najednou je konec prázdnin. Sorbonka, Zumička i Sušenka nám s Bagetkou v červenci všechny odháraly, Sáru čeká na začátku října kastrace. Příští víkend vyrážíme na tradiční klubovku na Skalici a tím možná letošní výstavy ukončíme. A teď jdu dopisovat resty...

 

27.08.2022

Dnes se Drak účastnil krajské výstavy v Brně a odnesl si ocenění z prvního místa a v závěrečných soutěžích postoupil mezi čtyři nejlepší jedince druhé FCI skupiny.

JCh., club Ch. ARASH Paradiso Vita - třída vítězů V1, Vítěz třídy, Krajský vítěz

 

A náš odchov DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO x BAMBINA/ dnes pokořila OB-2 na známku D. Moc gratulujeme. Holky se ale určitě budou snažit ještě o lepší výsledek.

 

Podzim už nám začíná neúprosně klepat na dveře a i příroda se začíná měnit.

OSCAR ROX od Semberije (tatínek náš BRUCE Artay of Highland) - 3 roky, 2 měsíce

 

23.08.2022

Téměř osmi a půl letý chovný syn Bédi žijící ve Finsku - NOAH AKBO-Parchovany /AREZZO Bohemia Star Moraveč x WENGY-MAGIC AKBO-Parchovany/. Moc krásný a majestátný pes, který mi společně s Andiamem (AMADEUS Almost Normal) žijícím ve Washingtonu, USA nejvíc připomíná Beďulínka.

 

20.08.2022

Náš odchov BRUCE Artay of Highland - 7 let /IPO2 KOTORI x THAYA BERGER/.

Bruce je chovný pes FCI, měří 63 cm, má celoročně černý pigment, je nulových kyčlí a loktů, MDR1 i DM negativní, zkoušky BH-VT a IGP1.

 

19.08.2022

Dnes proběhlo krytí s naším Largem v CHS Pett´s Wolf - vrh "O" (Largo má tímto pro letošek vykryto) . Budoucí matkou je pětiletá fenka HONEY Pett´s Wolf. Štěňata - pouze krátkosrstá - budou k odběru v polovině prosince.

 

Dnes oslavil třetí narozeniny náš hnědáček Dráček - ARASH Paradiso Vita. Je to můj pátý dobrman, první a poslední hnědý a možná už poslední celkově....

 

13.08.2022

Miminka z druhého Bernáškova krytí - vrh "T" Acabo Czech dnes oslavila už desáté narozeniny!!!! A s ním i naše Tája - THAYA BERGER Acabo Czech - matka našich prvních vrhů A, B, C, E a babička naší Bagheery, prababička Sorbonky.

Tája je pořád plná energie, mladistvého vzhledu, po kastraci má neuvěřitelně heboučkou a hustou srst a víc jak sedm let jí kolemjdoucí nikdy netipli. Moc jí přejeme, ať ještě alespoň pět let vydrží ve zdraví a kondici heart

 

11.08.2022

Dnes od nás odjel do Rakouska za starším "bráškou", šestiletým Corzarem Artay of Highland  /Snowpatrol´s Dyson x Thaya Berger Acabo Czech/ poslední pejsek z vrhu "O".

Je až neskutečné, jak moc príma a fajn rodiny pro těchto dvanáct štěňátek, z toho devět samců, v této "nic moc době" máme. Všem Vám moc děkuji za lásku, péči a spoustu fotek a zpráv. Jste úžasní.

 

07.08.2022

O tomto víkend proběhly v Praze tři mezinárodní výstavy. V pátek jsem vyrazila s Bagetkou a Sušenkou, v neděli jenom s Bagetkou. Larga jsem nechala oba dva dny doma, protože jsem byla líná ho vykoupat 🙈🙈🙈 Pořád má mega hustou srst a oproti holkám ho žádné línání doposud nepostihlo, tak očekávám, že vylíná před Skalicí devil.

V pátek nám vyrazila dech Surinka, která získala nejvíc, co vůbec, coby neuznané plemeno, mohla a v neděli si Bagetka vyběhala nejlepší fenu plemene. Takový úspěšný víkend jsme absolutně nečekali.

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů  V2, r. CAC; V1, CAC, CACIB, BOS

 

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB, BIG I. neuznaných plemen

 

Výstavy se účastnil i syn našeho odchovance OSCAR ROX od Semberije "Ron", který si v pátek vysloužil VD4 a v neděli naopak svojí třídu s přehledem vyhrál a získal V1, CAC, res. CACIB /BRUCE Artay of Highland x ICE PRINCESS od Semberije/. Ještě jeden CAC z mezinárodní výstavy a je z něj český šampion.

 

06.08.2022

LA3 DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO x BAMBINA/ má za sebou letos několik zkoušek a závodů, tak si užívá parádní rekonvalescenci na hydroterapiích.

 

05.08.2022

Dnes vstupuje mezi veteránky fenka BAIREEN Danel Sogno - maminka jednoho jediného vrhu "A" v CHS Abejaty, tatínkem byl náš Bernie. Z tohoto vrhu je chovná fenka ANIFE (PDS, 60 cm) a ADINE má za sebou svod a rentgeny (obě nulové kyčle i lokty).

 

04.08.2022

Dnes slaví už páté narozeniny Bernáškovi děti v CHS Danel Sogno, vrh "F". Všem přejeme jen to nejlepší, plná bříška, hromadu zdraví a pořád milující pánečky.

foto: FAIRA AREZAR Danel Sogno (maminka vrhu ARIS z Papouščího ráje)

 

28.07.2022

Náš nejmladší čtyřnohý člen rodiny má dnes půl roku. Je plnochrupý, váží 33 kg a výškově je lehce nad Bagetkou.

 

24.07.2022

Dnes proběhly "Čebínské trojzkoušky" v agility, kterých se v kategorii LA1 zúčastnila Bernáškova dcerka AMÁLIE Almost Normal a vedla si moc dobře. Gratulujeme.

 

10.07.2022

Dnes oslavili druhé narozeniny jediní potomci pejska BEN NEZ of Aiwak´s paradise a naší Sáry - HILLARY a HIGHLANDER.

 

08.07.2022

Dnes oslavila naše Zumička třetí narozeniny. Je stále v pohybu a čeká, kde se mihne nějaký ptáček či proletí aportek, takže tahle fotka z května jí moc hezky vystihuje.

 

07.07.2022

Dnes začala čtyřdenní Nitra (4x CACIB) a dnes se ve třídě mladých představila BELLA u Táborského dubu /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x BAYA Acabo Czech/ a odnesla si pěkné ohodnocení Výborná 2 ze třídy mladých.

 

06.07.2022

Dnes nás opustila druhá dobrmanka LEYLA Halit Paša, které jsme se ujali po smrti její majitelky a chovatelky Jany Čechové. Leyla by se v srpnu dožila úctyhodných třinácti let, takže na dobrmana je toto moc krásný věk.

Leylu jsme si vzali coby nejstarší fenu ještě s druhou fenkou Nusičkou (BRETAGNE Anibag), která nám odešla loni v červenci, na den přesně, na torzi.

25. srpna by tomu byly dva roky, co přišly holky k nám....

* 20.08.2009 - † 06.07.2022

 

03.07.2022

Dnes oslavil dva roky první vrh ruské fenky Fieliss AMBRI-PIOTTA s naším odchovem BERNARD Artay of Highland, vrh "T" od Semberije. Všem dvanácti prdelkám přejeme všechno nejlepší!!!!

 

30.06.2022

Dvě krásné Largouškovi dětičky z vrhu "N" Atagora - matka BERNIE´S BERNADETA Atagora.

 

29.06.2022

A další "N" chlapeček NORGAY Artay of Highland  a jeho velký "bráška" THORR Acabo Czech - bráška naší Táji a syn našeho Bernáška a fenky NESSIE Acabo Czech.

 

A začala nám hárat Zumička. Sice jsme plánovali na tento podzim její druhý vrh s naším odchovancem Brucem, ale vzhledem k aktuální situaci krytí odkládáme. Více v sekci "plánované vrhy".

 

28.06.2022

Skoro tříměsíční NAVARR Artay of Highland po Browniem a Bagetce.

 

27.06.2022

Dnes jsme v šíleném vedru vyrazily se Sušenkou do Brna za MVDr. Snášilem, který se prakticky i teoreticky řadí mezi nejlepší z nejlepších v oboru diagnostiky dysplazie, na kompletní rentgeny všeho, co se vůbec dá zrentgenovat. Sice je to již chovná fenka s rentgeny kyčlí a loktů z Ruska, ale už jenom pro svůj vlastní pocit, to chci prostě "vidět" a za kým jiným, než sem, kde se posuzují němečtí ovčáci ve velkém. Za lokty jsme dostaly jedničku s hvězdičkou, na dvaceti pěti měsíčního psa, který má aktuálně 43 kilo, je to myslím velké ufff ze srdce. Stejně tak ramena, spondylóza bez známek abnormalit. Kyčle také krásné, ale přecijen nám levá noha sklouzla úhlem do jedničky a jedničku jsme dostali i na přechoďák, kde má drobné přerušení. Sice to "blbě vypadá", páč kdo nezná, neorientuje se, tak co není všude nula je špatně a šílená pohroma, ale kdo ví a má už něco za sebou, tak pochopí, že to je moc krásný výsledek a já můžu být absolutně v klidu co se týče zdraví i případného budoucího chovu.

Fieliss USSURI - HD B (0/1), ED 0, OCD 0, SA 0, LTV/LUW 1

A nesmíme zapomenout ani na negativní MDR1 +/+ i DM n/n

 

26.06.2022

Dnes proběhl svod v Nové Živohošti, kterého se účastnilo 5 našich odchovanců z loňských vrhů I, J, K, L

IMARI Artay of Highland - chybějící M3, 64,5 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

IRJA Artay of Highland - plnochrupá, 61 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

JAGGER Artay of Highland - plnochrupý, 66 cm, vyrovnaná, klidná povaha

KESSIE Artay of Highland - plnochrupá, 61 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

LAMIRA Artay of Highland - plnochrupá, 57,5 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

 

A dnes slaví čtvrté narozeniny Bernieho děti z CHS "Abejaty" vrh A - matka BAIREEN Danel Sogno. Z vrhu mají dvě fenky nulové RTG kyčlí i loktů a jedna z nich je i chovná.

 

25.06.2022

Dnes slaví šesté narozeniny čtyři dlouhosrstí potomci našeho Bernáška ve finské CHS Riot Leader´s, matkou vrhu je rakouská fena Snowpatrols GISSA.

 

Mezinárodní výstava Intercanis 2022, Brno

Ch. Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB

 

24.06.2022

Přišly nám výsledky genetických testů z české laboratoře Genomia pro naši výchoďačku 

Surinku a jsme moc moc šťastni, že má vše čisté, stejně jako všichni naši bílí!!!!

 

Ch. Fieliss USSURI:

MDR1 +/+
(mnohočetná léková rezistence)
 
DM n/n
(degenerativní myelopathie)
 
FGF5 n/n
(nese vlohu pouze pro krátkou srst)
 
 
A stejné výsledky došly i našemu háčkovému odchovanci Hajlímu:
HIGHLANDER Artay of Highland /BEN NEZ of Aiwak´s paradise x ICE QUEEN od Semberije/ - MDR1 +/+, DM n/n

 

 

20.06.2022

Náš malý Rusáček slaví dnes už páté narozeniny!!!! Všechno nejlepší broučku, posíláme pusu.

 

18.06.2022

Přidány nové fotky našeho aktuálního "O" vrhu - 5 týdnů /Jurášek x Sára/.

 

12.06.2022

Dnes proběhla v Jedovnicích v rámci klubového víkendu bonitace, které se úspěšně účastnil náš odchov z vrhu "H" po Beníkovi a Sárince.

HIGHLANDER Artay of Highland - plnochrupý, 60 cm, temperamentní povaha, černý pigment (jediný syn a chovný pes  po psovi BEN NEZ of Aiwak´s paradise)

            

 

Též byl uchovněn bratr naší Sorbony - HERR MARLEY Atagora - plnochrupý, 65 cm, temperamentní povaha

              

 

A dcera našeho odchovu BRUCE Artay of Highland - OPERA LEIA od Semberije  - 60 cm

 

11.06.2022

Dnes proběhla v Jedovnicích klubová výstava, které se účastnili naši odchovanci a potomci odchovů a našich krycích psů.

HIGHLANDER Artay of Highland - mezitřída VD3

INVERNESS Artay of Highland - třída mladých V2

LAGERTHA Artay of Highland - třída dorostu VN2

 

ARWEN Shades of white - třída otevřená V (po BRUTTO Artay of Highland)

DAKOTA DŽENIS Elijami - třída mladých V (po BERNARD Artay of Highland)

FAIRA AREZAR Danel Sogno - třída otevřená VD (po AREZZO Bohemia Star Moraveč)

GUCCI BRUTTAR Danel Sogno - třída otevřená VD (po BRUTTO Artay of Highland)

JASMÍNA a JODIE od Kunovského lesa - třída štěňat VN4 a VN3 (po LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity)

OZZY KAY od Semberije - třída vítězů V1, CAC, nejlepší polodlouhý pes (po BRUCE Artay of Highland)

TARJA od Semberije - mezitřída D (BERNARD Artay of Highland x Fieliss AMBRI-PIOTTA)

YNTRO AKBO-Parchovany - třída otevřená V2, r. CAC (po MURACO la Blankpapilio x NIAGARA AKBO-Parchovany)

 

09.06.2022

Krycí pes, bráška naší Bagetky, BUCK King of Yukon /BRUCE x BAZINGA/. Buck má ty nejlepší možné zdravotní výsledky - HD A, ED 0, MDR1 +/+, DM n/n.

 

06.06.2022

Dcerka našeho Larga a Bernáškovy dcery Bayi Acabo Czech - desetiměsíční BEAUTIFUL SNOW u Táborského dubu.

 

03.06.2022

Dnes slaví první narozeniny náš dvouhlavý holčičí gang - vrh "K" /IRON x DENERIS AREBA/. Všechno nejlepší, holky.

 

02.06.2022

Týdenní miminka po našem Brusíčkovi /BRUCE Artay of Highland/ ve slovenské chovatelské stanici Jufalka.

 

01.06.2022

Dnes "slaví" malé jubileum naše "emka" - 6 měsíců. Všechno nejlepší přejeme Mortymu, Morgance a Moirince, která s námi byla úžasné 4 měsíce.

MORGANA Artay of Highland /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/

 

26.05.2022

Naše krásná Sušenka /GCh., Ch., JCh. Fieliss USSURI/ dnes slaví dva roky!!!! Všechno nejlepší naší královně, co žije "Na Královně".

 

25.05.2022

Včera oslavila dvanácté narozeniny a dnes se s naším světem rozloučila. Půl roku se již trápila s artritidou zadní končetiny. Je nám to moc líto, odpočívej v pokoji a pozdravuj tam Bernáška, Brixíčka a ty všechny ostatní.....

 

24.05.2022

Náš odchovánek Brusíček, novopečený tatínek /IGP1, BH-VT BRUCE Artay of Highland/.

 

A dánská fenka BeDaBlanco BRAVE BEYLA, se kterou má Bernášek štěňátka (vrh "G" v dánské CHS BeDaBlanco), dnes slaví krásné dvanácté narozeniny!!!

 

23.05.2022

Dnes se stal náš Brusíček /BRUCE Artay of Highland/ po čtvrté tatínkem. Na Slovensku se jemu a dlouhosrsté fence FALRIS WHITE Ancilias narodilo 5 pejsků a 3 fenečky.

 

22.05.2022

Dnes slaví páté nározeniny vrh "B2" v CHS Acabo Czech - AREZZO Bohemia Star Moraveč alias náš Bernie, maminka OPPI Acabo Czech.

foto BAYA Acabo Czech

 

21.05.2022

Dnes proběhla kvalifikace na Mistrovství ČR v agility. V kategorii "large" nastoupilo 94 týmů, více než polovinu týmů tvořila česká špička kategorie A3, a mezi nimi i náš odchov, pěti a půl letá DRAKKA AREBA Artay of Highland - jediný bělouš na startovním poli /AREZZO Bohemia Star Moraveč x BAMBINA White Chocolate/. Celkově si ve třech bězích doběhly pro 48. pozici. Kvalifikovalo se prvních 24 pozic, které holkám utekly o pověstný fous, který v agilitách ztratíte z vteřiny na vteřinu. I tak holkám moc gratulujeme, vůbec ona ta účast je něco a držíme palce do budoucna.

foto ilustrační

 

18.05.2022

Náš milovaný "B" vrh /KOTORI x THAYA BERGER/ dnes slaví už sedmé narozeniny!!!! Jakoby to bylo včera, kdy se mnou po Jihlavě capalo pět rozkošných štěňátek....

BRUTTO Artay of Highland "Sanny"

 

14.05.2022

Včera večer, v pátek třináctého, nám Sárinka porodila vrh "O" - její poslední. Během necelých osmi hodin porodila celkem neuvěřitelných 12 štěňátek (9 pejsků, 3 holčičky). Všichni jsou v pořádku a mamince se daří dobře. Máme na prodej 4 pejsky - variantu srsti budeme vědět cca v pátém týdnu. Na hodně dlouhou dobu budou někteří z nich naše poslední dlouhosrstá štěňátka.

 

13.05.2022

GCh., Ch., JCh., Club Ch. OZZY KAY od Semberije - potomek našeho Brusíka /IGP1 BRUCE Artay of Highland/, složil dnes v necelých třech letech nejtěžší všestrannou zkoušku podle mezinárodního zkušebního řádu IGP 3!!! Neuvěřitelný výkon a to navíc na fantastické body 95-91-83. Opravdový pracovní rodokmen 🥰🥰🥰

 

11.05.2022

Naše webové stránky mají dnes už 11 let od svého založení a zaznamenali jsme již 661.326 vstupů. Děkujeme.

 

06.05.2022

Tatínek našeho aktuálního vrhu "N" BROWNIE of Chocolate Ice vyhrál dnes na mezinárodní výstavě v Nitře titul BOB (nejlepší z plemene), stejně jako včera, dnes navíc i titul BIG I. - vítěz I. FCI skupiny. Moc gratulujeme!!! Jsme na tatínka pyšní.

foto: Martin Odraska

 

05.05.2022

Dnes slaví už neuvěřitelné sedmé narozeniny vrh A v CHS "Almost Normal". Všchno nejlepší děcka /AREZZO Bohemia Star Moraveč x ALLIS MIA Forrento/. 

A v tento den slaví kulatiny fenka ARIS z Papouščího ráje - maminka Bernieho děti v CHS Danel Sogno - vrh "F". Přejeme hodně zdravíčka!

A někdo oslavil narozeniny, a někdo nás bohužel opustil předčasně. Dnes zhasla naše první hvězdička - ERAGON alias Berry. Krásný dlouhosrstý pejsek, na kterého jsem často myslela..... Je mi to moc líto, broučku.

 

02.05.2022

Dnes slaví deváté narozeniny Snowpatrol´s GISSA "Kissa", matka našich finských štěňátek v CHS Riot Leaders /otec AREZZO Bohemia Star Moraveč/.

 

01.05.2022

Dnes složil další zkoušku IBGH-1 (poslušnost podle IGP-1) Béďův synátor, který je chovný pes FRANKIE GRIM AREZAR Danel Sogno. Moc gratulujeme.

 

30.04.2022

Dnes jsme se Súšou zavítali na speciální výstavu KCHMPP do Mladé Boleslavi. Celkově byly v našem plemeni nahlášeny tři holky, dvě v mezitřídě, jedna v otevřené. Suška je osobnost a ne každého na sebe nechá máknout, tak celkem koulela očima při prohmatávání a pořád chtěla kontrolovat, co tam dělá. To se asi panu rozhodčímu moc nepozdávalo, tak jsme skončily na druhém místě. Ale udělaly jsme si hezký, holčičí den a poznaly zbylé VEO v České republice.

 

24.04.2022

Dnes splnil náš éčkový pejsek ESPRIT Artay of Highland /TAJFUN Biale Wzgórza x THAYA BERGER Acabo Czech/ zkoušku BH-VT. Moc gratulujeme!!!

 

A dnes také proběhl v Jedovnici svod mladých, kterého se účastnili tři pejsci z našeho loňského vrhu "I" /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/.

Moc děkujeme za účast a krásnou prezentaci (foto dodáme):

IBARR - plnochrupý, skus nůžkový, 66 cm, vyrovnaná povaha

INVERNESS "Nero" - plnochrupý, skus nůžkový, 68 cm, vyrovnaná povaha

IZVOR - plnochrupý, skus nůžkový, 65 cm, vyrovnaná povaha

 

18.04.2022

Náš 4,5 měsíční odchov žijící na Slovensku MORTY Artay of Highland /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/.

 

13.04.2022

Tatínek našeho aktuálního "N" vrhu BROWNIE of Chocolate Ice.

 

11.04.2022

GALADRIEL Artay of Highland /GOMER la Blankpapilio x DENERIS AREBA Artay of Highland/, tříletá, chovná fenka - HD A, ED 0, OCD 0, SA 0, 58 cm.

 

09.04.2022

Národní výstava psů Ostrava (přesunuta na výstaviště do Brna).

GASPARA Artay of Highland /Gomer x Deneris Areba/ - třída otevřená VD2

 

HIGHLANDER Artay of Highland /Ben Nez x Ice Queen/ - mezitřída VD3

 

08.04.2022

Naše čtyřměsíční MOIRA Artay of Highland /Ozzy x Ambri/, ze které bude brzy brňanda ❤️

     

 

07.04.2022

Sorbonka nám vzkazuje, že prej na štěňata hází bobek a rodit nebude... No my jí každopádně dáváme čas do úterý 😁

 

05.04.2022

Dnes slaví druhá štěňátka po našem Snížkovi /FLASHING FUGAZI Atagora/ pvní narozeniny. Vrh "Z" od Semberije, maminka HEAVEN od Semberije.

 

04.04.2022

Dnes slaví první štěňátka po našem Snížkovi /FLASHING FUGAZI Atagorapvní narozeniny. Vrh "W" od Semberije, maminka ICE PRINCESS od Semberije.

 

03.04.2022

Naše odchovankyně DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO Bohemia Star Moraveč x BAMBINA White Chocolate/ dnes splnila, jako první bělouš v České republice, postupovou agility zkoušku A3!!!!! Jsme nesmírně hrdí, pyšní a ještě více gratulujeme. Tyhle holky to mají opravdu moc zasloužené a moc jim to přejeme.

A dcera Drakky - AFIRE KESTREL Lonepack (viz foto) prošla v neděli 27.3.2022 úspěšně bonitací.

 

02.04.2022

Dnes slaví první narozeniny náš vrh "J" /ANAKIN Hvězdná záře x ICE QUEEN od Semberije/. Všechno nejlepší přejeme našim dvěma chlapečkům a čtyřem holčičkám.

JAIRA Artay of Highland

 

A ve stejný den budeme slavit další narozeniny, a to našeho dalšího vrhu - vrhu "N" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/. Máme 3 chlapečky a 3 holčičky. Je nám moc líto, že se nedostalo na všechny, kteří i moc dlouho čekali na naše malá miminka....

        

          

 

31.03.2022

Štěňátka po našem Snížkovi mají 3,5 týdne. V případě zájmu o jednoho nezbedu můžete kontaktovat chovatelku - CHS Nabadog, Ada Rudová - tel.: +420 724 962 654

Ch. FLASHING FUGAZI Atagora x ISA Pett´s Wolf - krátkosrstá i dlouhosrstá štěňátka

 

30.03.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny maďarská fenka Hydra žijící v Holandsku - maminka Bernáškových dětí v CHS "fan´t Cosmolân" vrh B /GUARDIAN ANGEL White Angel of Pici - f: DOUX of Ice Wine x White Glacier ARIADNE/. Všechno nejlepší přejeme!

 

27.03.2022

JUST ZIGGY Pett´s Wolf (synáček našeho Bernáška) dnes složil zkoušku ZOP na 90 bodů /AREZZO Bohemia Star Moraveč x UMBERTA UNICUS Taien/. Gratulujeme!

 

26.03.2022

Dnes se konala Speciální výstava BŠO v Nové Živohošti, na kterou jsme vyrazili s naším Largouškem a získali jsme první cenný CAC potřebný na titul Grand šampion a v úžším výběru se stal nejlepším polodlouhým psem plemene. Je to náš miláček.

JCh., Ch., club Ch. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC

 

Výstavy se účastnili i naše odchovy:

IBARR Artay of Highland /Casper x Bagheera/ - třída mladých V1, CAJC

JAGGER Artay of Highland /Anakin x Ice Queen/ - třída mladých VD3

LAGERTHA Artay of Highland /Dubstep x Zouma/ - třída štěňat VN1

 

A třetí narozeniny slaví vrh "N Artay" od Semberije /ANDY White Bone x NIAGARA AKBO-Parchovany - dcerka našeho Bernáška/. Všechno nejlepší přejeme!!!!

 

23.03.2022

Dnes slaví tři roky Bernáškovi, zatím předposlední, děti z CHS "Pett´s Wolf - vrh J".

 

22.03.2022

Volná štěňátka v CHS Nabadog, vrh "B" po našem Snížkovi, tel.: +420 724 962 654

Ch. FLASHING FUGAZI Atagora x ISA Pett´s Wolf

          

 

21.03.2022

Dnes je to rok, co tu není..... Moc nám pořád chybí a opravdu nezapomeneme. Je ale pravda, že čas ty rány postupně pomalu opravdu otupuje.....

AREZZO Bohemia Star Moraveč "Bernie"  25.01.2009-21.03.2021

 

20.03.2022

S hrdostí Vám oficiálně představujeme oba budoucí rodiče našeho vrhu "N" alias naše BéBéčka

 

19.03.2022

Jaro už nám klepe na dveře /Fieliss USSURI "Suška"- VEO import Rusko a LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity "Largo" - BŠO import Ukrajina/.

 

16.03.2022

Dnes je narozeninový den!!! Náš jeden ze dvou čistě dlouhosrstých vrhů - vrh "G" /IPO3 GOMER la Blankpapilio x IGP1 DENERIS AREBA Artay of Highland/ slaví 3 roky!!!! Všem Vám přejeme všechno nejlepší.

GALADRIEL Artay of Highland

 

A naše Bagetka /Ch., club Ch., JCh. BAGHEERA King of Yukon/ slaví 4 roky a čeká právě svá druhá štěňátka!!!! Vrh "N" /Brownie x Bagheera/.

 

15.03.2022

Dnes večer, za vydatného deště, proběhlo krytí naší Sárinky /C.I.B., multi Ch., Club GCh., JCh. ICE QUEEN od Semberije/ s dlouhosrstým pejskem JURÁŠEK z Veselé rodiny (oba jeho rodiče mají nejvyšší všestrannou mezinárodní zkoušku IPO3).

Oba rodiče HD A, ED 0, MDR1 +/+, DM n/n, odběr štěňátek začátkem prázdnin.

 

13.03.2022

Dnes slaví druhé narozeniny vrh "S" od Semberije /AIOLOS RIVER Atagora x HEIDY od Semberije - sestra naší Sáry/. Všechno nejlepší!!!

 

11.03.2022

Dnes slaví šesté narozeniny naše Sára - C.I.B., Ch., JCh. ICE QUEEN od Semberije. Na květen plánujeme její poslední vrh, pravděpodobně vrh "P". Více info ZDE.

bráška naší Sárinky žijící v Rakousku

 

10.03.2022

Dnes slaví třetí narozeniny náš vrh "F" /BERNARD Artay of Highland x ICE QUEEN od Semberije/.

foto FERRERA alias "Raga", která si přeje k narozkám nová ouška

A jelikož byla hodná, tak ouška dostala

 

09.03.2022

Dnes slaví třetí narozeniny náš vrh "E" /TAJFUN Biale Wzgórza x THAYA BERGER Acabo Czech/.

 

08.03.2022

Náš Dráček /JCh., club JCh. ARASH Paradiso Vita/ už vyhlíží jaro a těší se na práci.

 

07.03.2022

V noci na dnešek se narodilo sedm čiperných štěňátek po našem Snížkovi v počtu 4 chlapečci, 3 holčičky. Miminka se nacházejí v Popůvkách u Brna - vrh "B" CHS Nabadog. Štěńátka budou dlouhosrstá i krátkosrstá, tel.: na chovatelku +420 724 962 654

 

06.03.2022

BONITACE SURINKY

Dnes jsem se po dlouhých deseti letech účastnila krajské výstavy. Byla to ale zároveň povinná výstava nutná do chovu pro naší Surinku (klub chovatelů málopočetných plemen), tak jsme vyrazili do Lysé nad Labem. Výstava mě množstvím lidí překvapila, jeden pán říkal, že tam bývá standardně kolem 400 vystavujících, ale my měli včera číslo 1654, takže účast evidentně čtyř násobná. Surča /Fieliss USSURI/ byla v mezitřídě, ještě jedna fenka v otevřené. My jsme ale bez váhání zvítězily na plynulejší, prostornější pohyb a dobrou síly kostry a dovezly si domů dva krásné pohárky a vítěze třídy a krajského vítěze, vítěze plemene.

Zároveň si Sura odnesla i krásný posudek od paní rozhodčí Dolejšové z následné bonitace a neměřena jí byla výška 62 cm (žádoucí výška fen podle standardu je 62-67 cm). Všem se zkrátka moc líbila. Je to naše hvězdička.

05.03.2022

Bernie v ranních hodinách dorodila a finální skóre je osm štěňátek - pěkně vyrovnaně 4 kluci a 4 holky. Vrh "N" CHS Atagora. Volný je jeden pejsek, ostatní své majitele již mají. Všechna štěňátka jsou pouze krátkosrstá.

 

04.03.2022

A máme tu další sedmičku!!!! Tentokrát pro naši italskou krásku Bambi /BAMBINA White Chocolate/. Všechno nejlepší, holčičko. Popřát přišel i kocour 😊🤪

 

A ve stejný den se narodili čtvrtí potomci po našem Largouškovi v CHS Atagora - vrh "N", maminkou je dcera našeho prvního bělouška Bernáška.

foto: prvorozený pejsek

 

A z Ruské Voroněže, ze stejné CHS jako naše Zumička a Ambri, mi po dlouhých pěti dnech docestoval můj poklad Surinka /GCh., Ch., club Ch., JCh. Fieliss USSURI/.

 

03.03.2022

Máme potvrzenou březost u naší Bagetky - nakrytý vrh "N" a našli jsme tam móóóc miminek a u naší Sorbonky to zase naopak vypadá že když hodně, tak dvě 🥴🙄. Každopádně rezervace již nepřijímáme ani na jeden vrh.

 

02.03.2022

Dnes slaví už neuvěřitelné sedmé narozeniny finský vrh našeho Bernáška - NIAGARA a NOAH AKBO-Parchovany. Všechno nejlepší děcka, máme Vás rádi!!!! Garunka i Poju přivedli na svět pár krásných a hodných potomků, u nás chovný pejsek YARIS a fenečka YARITA AKBO-Parchovany.

/AREZZO Bohemia Star Moraveč x WENDY-MAGIC AKBO-Parchovany/

 

01.03.2022

BUCK King of Yukon - téměř čtyřletý chovný pes (HD A, ED 0), bráška naší Bagetky, syn našeho odchovu BRUCE Artay of Highland.

 

Naše dva poslední vrhy po ruských holčičkách z CHS "Fieliss" dnes slaví "malé výročí". Vrh "L" má 5 měsíců, vrh "M" 3 měsíce.

Foto: MOIRA Artay of Highland

 

26.02.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny vrh "G" od Kunovského lesa po našem Bernáškovi /AREZZO Bohemia Star Moraveč x CALLY od Kunovského lesa/. Všechno nejlepší přejeme!!!

 

21.02.2022

Dnes slaví už desáté narozeniny "naše" prvorozené Bernáškovic holčičky Riverka a Amanitka. Přijde mi to opravdu jako nedávno, kdy jsem se jela k Ostravě pomuchlat s našimi prvními potomky. Všechno nejlepší, holky, a zdravíčko ať slouží aspoň ještě dva, tři roky!!!!

foto: ARCTIC RIVER Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/

 

foto: AMANITA Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/

 

20.02.2022

Dnes k samým nulám a dvojkám přidáme další dvojku - naše Sorbonka "HI ARTAY Atagora" dnes slaví své druhé narozeniny!!!

 

19.02.2022

Largouškovi druzí potomci rostou před očima. V úterý už budou mít sedm týdnů, včera se byli očkovat a čipovat.

Vrh "J" od Kunovského lesa /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x HAIDI od Kunovského lesa/

 

15.02.2022

GALADRIEL Artay of Highland - téměř tříletá a stále jako hravé štěně devil

/GOMER la Blankpapilio x DENERIA AREBA Artay of Highland/ - chovná fena HD A, ED 0, OCD 0, SA 0

 

14.02.2022

Naše íčka mají dnes jeden rok. Všechno nejlepší děcka a doufám, že některé z Vás uvidím na některém ze svodů wink

foto INVERNESS, IMARI, IBARR a IRIUS Artay of Highland, děkujeme

 

 

13.02.2022

WARRIOR LUCCA von Olaf Weise /AREZZO Bohemia Star Moraveč x Born to Win Warrior DOGFIRE/ - 4 roky, 4 měsíce.  

 

12.02.2022

Naši američtí hošíci po našem Bernáškovi - Andiamo a Lucca /AMADEUS Almost Normal téměř 7 let a WARRIOR LUCCA von Olaf Weise - 4 roky/, kteří mají stále černé nosíky i v únoru  heart

 

07.02.2022

Šestnáctiměsíční potomek I AM MAJESTIC AREZZO Atagora po našem Bernáškovi  /AREZZO Bohemia Star Moraveč/ získal titul "Show Champion" a také obdržel krásný výsledke svých předrentgenů z americké OFY. Moc gratulujeme.

 

04.02.2022

Máme nakrytou naší nejmladší fenku Sorbonu. Pokud se vše podaří, bude to náš vrh "O".

 

A dnes slaví už čtvrté narozeniny Bernáškovy bosňanské děti v CHS "od Semberije" vrh "L" - matka HARLEY REA od Semberije. Všechno nejlepší přejeme!!!

 

30.01.2022

Máme nakryto maďarským krásným psem - více vrh "N".

 

26.01.2022

Dnes mají naše poslední loňská miminka osm týdnů a po dnešku už nám zbyla doma jen Moirinka, která na své pánečky ještě čeká.

          

          

 

25.01.2022

A je to tady. První narozeniny Bernáška bez našeho Bernáška........

 

Děkujeme naší prvorozené Riverce - ARCTIC RIVER Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/, že nám v tento smutný den vykouzlila úsměv na tváři a ve svých téměř deseti letech splnila svoji další dogdancingovou zkoušku DwD2, celkově již svoji desátou. Je to holka úžasná a šikovná a jsme moc rádi, že má domov takový, jaký má a my jí tak navíc máme možnost stále sledovat.

 

21.01.2022

A máme tu dalšího potomka po našem Largouškovi, tentokrát dcerka BEAUTIFUL SNOW u Táborského dubu (matka BAYA Acabo Czech - dcera našeho Bernáška).

 

19.01.2022

Naše "eM" miminka mají za sebou očkování a čipování. Všichni tři to zvládli na jedničku.

 

18.01.2022

Čtyř a půl měsíční syn po našem Largouškovi - BRIX u Táborského dubu (matka BAYA Acabo Czech - dcera našeho Bernáška).

 

16.01.2022

Dnes slaví 11 let rakouský pejsek Snowpatrols DYSON  - tatínek našeho vrhu "C". Všechno nejlepší přejeme a ještě pár let ve zdraví.

 

12.01.2022

Dnes odešla, v nedožitých 11 letech, fenka MARY ANNE Alary Aslar - babička našeho Draka z matčiny strany (narozena 28.04.2011).

 

11.01.2022

Týdenní štěňátka po našem Largovi a Haidi, CHS "od Kunovského lesa".

          

 

05.01.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny naše malá estonská holčička Fajrinka. Všechno nejlepší už máš, tak jen to zdravíčko /Born to Win Warrior DOGFIRE/.

 

A v chovatelské stanici "od Kunovského lesa" měli nakonec 9 štěňátek, ještě přibyl jeden chlapeček.

 

Dnes proběhlo krytí mezi naším krycím psem FLASHING FUGAZI Atagora a dlouhosrstou fenkou ISA Pett´s Wolf. Pokud se vše zadaří, začátkem března se narodí vrh "B" v chovatelské stanici "Nabadog". Oba rodiče HD A, ED 0.

 

A dnes jsme byli také na oficiálních rentgenech s naším odchovánkem HIGHLANDEREM /BEN NEZ of Aiwak´s paradise x ICE QUEEN od Semberije/ a když už jsme tam jeli jako morální podpora, tak jsme s sebou vzali i téměř čtyřletou Bagetku, abychom jí "dofotili" i ramena, páteř na spondylózu a přechodový obratel.

 

04.01.2022

Dnes slaví už neuvěřitelných 9 let potomci po našem Bernáškovi z CHS "Forrento", vrh "B". Přejeme všem moc a moc zdraví a ještě pár let v tom zdraví. Myslíme na Vás, děcka.

AREZZO Bohemia Star Moraveč x DEBONAR FREE Meroxen

 

A dnes se narodil našemu dalšímu chlapečkovi Largovi také vrh štěňátek. A také jeho druhý v pořadí. A oba mají ve svém jménu "Star" a oba na mě jaksi zbyli. Asi osud. Až mě mrazí....

Zatím máme před půlnocí osm holčiček, tak uvidíme, zda nás do rána překvapí ještě nějaké mimi nebo je toto finální počet. Maminka HAIDI od Kunovského lesa, CHS od Kunovského lesa, vrh "J".

 

03.01.2022

Dnes slaví již 12 let fenka DEBONAR FREE Meroxen - maminka Bernieho druhých dětí (vrh "B" v CHS Forrento). Přejeme hodně zdraví!

 

Dnes za námi přijela třetí Bernáškova dcerka BERNIE´ S BERNADETA Atagora na krytí s naším Largem. Pokud se zadaří, bude to "N" vrh v CHS "Atagora".

V této sekci se dozvíte, kde všude jsme

byli vystavovat, závodit, výsledky všech

zdravotních vyšetření, pracovních zkoušek,

jak se mají a co dělají naši potomci, ....

Zkrátka - co všechno je u nás nového :)

 

 

Tak. Zase to uteklo děsivě rychle a máme tu opět konec roku a opět bilancování. Zvláště ten jeho konec byl docela výživný. To už není na skleničku, ale rovnou na flašku tohle to psaní.

Přišli jsme o Toma, nejbáječnějšího kocoura, který se u n ás objevil jednoho srpnového dne v papírové krabici společně ještě se svými dvěmi sourozenci. Dojeli všichni z Prahy od jedné restaurace, kde je někdo vyhodil a koťata tam žebrala a sbírala zbytky. Tak je jedna naše kamarádka sbalila a dovezla k nám. Jeden kocourek zmizel během prvních tří dnů, kočička tu s námi byla dva roky a jednoho dne prostě nepřišla domů na jídlo .....no a Tomíček nám v polovině prosince přestal z ničeho nic chodit, tahal zadní nožky za sebou a druhý den v tichosti odešel. Bylo mu pět a půl. Za těch posledních pět let jsme tu měli tolik koček, že už to možná ani nespočítám. Odblešit, odčervnit, co vydrželo déle, tak vykastrovat a postupně to stejně jenom mizelo a mizelo, takže tímto s kočkama končím. Už na to nemám sílu.

V červenci nás opustila Leyla Halit Paša, dvacátého srpna by jí bylo třináct let..... úctyhodný věk, zvláště pak na dobrmana. Leyla byla nejstarší obyvatelka domu Jany Čechové, po jejíž tragické smrti jsem si 25. srpna 2020 dovezla dvě holky. Nusička (Bretagne Anibag) nás opustila taktéž v červenci, ale už o rok dříve, v devíti a půl letech.

No a letos jsem pocítila poprvé ztrátu svých odchovů. Na jaře odešel krásný dlouhosrsťák Eragon, který poprvé ve třech letech utekl za srnou a hned se mu ten jeden jediný výlet stal osudným, když se při návratu k pánečkovi potkal s autem..... A 14 dnů zpátky se poprvé a naposled od svého domova vydal na výlet osmiměsíční Norgay, kterému se zase stal osudný rybník. Zřejmě se na zpáteční cestě domů chtěl napít a buď tam nějakým nešťastným způsobem spadl či se pod ním prolomil led... to se můžeme jen domnívat.  Každopádně v tu sobotu sedmnáctého prosince byly ty nejhorší, největší mrazy, které tuhle zimu vůbec byly. U nás mínus osmnáct ..... Je mi to moc líto kluci. Oba dva si vás dokonale pamatuji v den odběru a váš poslední pohled....

A pak jsem se z finské databáze dozvěděla, že nám uspali déčkovou holčičku po Béďovi a Bambině v nedožitých čtyřech letech a nikdo nám to ani nedal vědět.... To je taky moc príma.

Fuj.... ale tohle bohužel k našemu životu taky patří. I když je to fakt hodně těžký.

 

No a oproti tomu stojí nový život. V tomto roce jsme přivedli na svět dva vrhy. N a O. Bagety druhý, Sáry čtvrtý a poslední. Bageta porodila tentokrát, díky bohu, perfektně, rychle, bezproblémově a hlavně v termínu šest kousků (mezi nimi i výše zmíněného Norgaye, který už tu s námi bohužel není). Z kraje březosti měla štěňat více, ale z nějakého důvodu si to zredukovala. No a Sáru netřeba komentovat. Ve třech předchozích vrzích celkem 13 štěňat a tentokrát 12..... co na to říct.

A něco u nás ubylo a naopak něco u nás přibylo. V plánu byla, skoro již rok zamluvená, jedna fenka z Ruska, u nás zatím dost neznámého plemene "východoevropského ovčáka" a nakonec jsem se do toho plemene tak zamilovala, že po měsíci a půl k nám dorazil černej tříměsíční čertík bertík. Co mají oba naši výchoďáři, tak mají povahu a pro mě i moc krásný exteriér, silnou, pevnou kostru.

Sorbona a Zuma se v červenci nekryli, Bageta zkraje listopadu taky ne. Odběr začátkem března se mi zdál brzký. Blbá doba, zima na krku, tak jsem se rozhodla nechat holky na jaro, na příhodnější dobu. Zumička se znovu rozhárala tři dny před Surou v polovině listopadu a do odběru koncem března už jsem se rozhodla skočit. Dva dny před koncem roku byla oběma potvrzena březost.

Largo za tento rok zaznamenal opět tři krytí, ihned začátkem ledna a potom v červenci a srpnu. S Berniem se nakonec neinseminovalo, neboť jsme přeorganizovali náš chovatelský plán.

Uchovnili se naši dva psi. Z vrhu "H" dlouhosrstý Highlander a z vrhu "I" kraťák Ibarr. Ibarr měl první krytí v říjnu, Hajloše to čeká s naší Sorbonkou pravděpodobně v únoru.

  - bageta a lrgo CIB plus výstavy - dojetí Sk šampionů a granda. Bagetka se vyhoupla na deváté místo v 

A co jsme plánovali loni a co vyšlo? Plánovali jste vrhy navíc po Zumě a Sorboně, to jsme odložili na jaro 2023, Hajloš na RTG dopadl všude s nulou a už je chovný, Bagetce rentgeny ramen, páteře i přechoďáku taky cajk.

 

 

29.12.2022

Tak se hlásím, jak jsem slíbila a dnes vyrazila s mýma ruskýma holkama na sono a huráááááá, je to tááááám, dneska budeme slavit!!!! 😃😃😃

Fieliss ZOUMA HAPPY KURT - očekáváme bílý vrh "P" Bruce x Zuma

Fieliss USSURI - a malé flekaté Sušenky vrh "A" Cart x Sura

 

27.12.2022

NORISS Artay of Highland "Big Easy" - náš osmiměsíční odchovánek po Browniem Bagetce. Bohužel jeho bráška Norgay "Taurus" jjiž o17. prosince nezvěstný a nejsou o něm žádné zprávy ani stopy. Jakoby sdo země propadl......

 

25.12.2022

Minulý víkend -16 °C a kupa sněhu, tento víkend +12 °C venku to vypadá na březen.

 

20.12.2022

Na Vysočině je parádní zima, jak vystřižená z prospektu a FREDDIE Artay of Highland si jí náležitě užívá!!!!

VIDEO klikni ZDE

 

18.12.2022

ARNIE from The Bird Valley - krásný a hodný synek po naší Farce /ADWIN Donnevara x FARKA Artay of Highland/.

 

03.12.2022

Tak dnes jsme si prožili výstavní sen a ukončení letošní, nadmíru úspěšné, výstavní sezóny nemohlo dopadnout lépe!!! Jsem moc pyšná, že po hodně hodně letech obsadili obě pozice BOB i BOS dva polodlouzí jedinci heart

Naše Bagetka je jako sen, sice má své mouchy a neřesti, že by jí člověk občas zakroutil krkem, ale pak se dokáže takhle luxusně vykoupit. A taky to beru jako odměnu za všechny moje strasti a útrapy, jako třeba náročný uplynulý víkend. Sice BOBíka vyfoukla Largovi, ale se dvěma psy se v závěrečném kruhu běžet prostě nedá, tak jsem se musela rozhodnout. Sice vybrala hned ze startu Larga, ale Babuša pohled na nás před sebou neustála a svým kvílením a vzpínáním si vynutila, že jsem na závěr musela běžet s ní a Larga dát jinému. Ale fena si to vždycky zaslouží, protože musí čelit hárání, odchovu štěňat a častějšímu línání a svým náladám 😀😀😀

Jubilejní národní výstava psů Brno "Třicítka ČMKU"

C.I.B. BAGHEERA King of Yukon - třída vítězů V1, CAC, Národní vítěz jubilejní výstavy, BOB - dokončen Grand šampion České republiky

 

 

C.I.B. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC, Národní vítěz jubilejní výstavy, BOS

   

BOS a BOB plemene (náš Largo a naše Bagetka)

 

A ve třídě otevřené si zaběhala naše Gaspara po Gomerovi a Deneris, které jsem si bohužel vůbec nevšimla :( .

GASPARA Artay of Highland - třída otevřená VD

 

01.12.2022

Dnes slaví první narozeniny náš loňský vrh "M" po Ambrušce a Ozzym. Všechno nejlepší přejeme Morgance, Moiře a Mortymu /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/.

VIDEO MORTY POSLUŠNOST - 11. měsíců

 

27.11. - 25.11.2022

Tak na tento víkend budu vzpomínat opravdu hodně, hodně dlouho. Téměř 2500 najetých km, spojkový válec kaput (edit 23.12., kdy se mi vrátilo opravené autíčko - bylo to spojkové ložiško), hysterie, panika, zda vůbec dojedu domů a totální průvan v peněžence. Naše dobrodrůžo započalo v pátek, kdy jsem s Bagetou, Largem a háravou Zumajdou vyrazila do víru hlavního slovenského města na první CACIBovku. Hned příjezd do Blavy byl "super", nějaká nehoda kamionů a totálně zacpaná D2 15 km před výstavištěm. Plno vystovatelů bohužel výstavu ani nestihlo. Přilítla jsem ke kruhu, kdy rozhodčí akorát ukončoval posuzování psů ve třídě otevřené a já měla psa, jak jinak, hned ve třídě nadcházející. Taková klasika u mě. Zahazovala jsem bundu, kabelku, kalhoty, desky s papírama a Bagetu za pochodu a do kruhu naklusala s roztouženým milovníkem, který celou cestu nasával Zumičku, bez čísla, pamlsků a který se navíc po celou dobu v kruhu jen toužebně rozhlížel kolem, co by kde obskočil. A taky že hned, jen jsme vylezli z posuzování, hopsnul na Bagetu. Naše ostuda pokračovala. Měla posuzovat rozhodčí z Irska, ale došlo ke změně, tak jsme nastoupili na slovenského rozhodčího Tibora Havelku. Mým cílem bylo ukořistit třetí CAC pro Larga a pro Bagetu nám stačil rezervní CAC, protože měla v tu chvíli 3x CAC a 2x r. CAC.

Pátek 25.11.2022

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů V1, CAC, CACIB, BOS

- dokončen slovenský šampion - Bagetka byla na Slovensku už jako štěňátko, potom dorost, ale na dospělého šampiona šla pouze 6x, z toho 4x CAC, 2x res. CAC, takže spokojenost největší (2020+2022)

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů V1, CAC, r. CACIB

Fieliss USSURI "Sušenka" - třída otevřená - neúčast

Po skončení výstavy jsme si skákly s kamarádkou chovatelkou Zdenčou na kafíčko a já potom pokračovala směr Nitra za naším Brusíčkem /BRUCE Artay of Highland/, pro kterého jsem vezla na povyražení Zumičku. Do pěti minut bylo nakryto, 18 minut čekání a zase honem zpátky domů připravit se na pernou sobotu a neděli.

V sobotu ráno s Largem vyrazila, byť jiná holka, ale stejně dobře voňavá. Ne-li víc. Cesta ubíhala bez komplikací a na výstaviště se na nás přišel podívat téměř roční odchovánek MORTY Artay of Highland po Ozzym a Ambrušce.

 

Sobota 26.11.2022

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů V1, CAC, CACIB, BOS

- dokončen slovenský šampion - Largošek zvládl Slovenského šampiona, stejně jako Bagetka, za 6 výstav - 4x CAC, 2x r. CAC (2021+2022)

Tak mise splněna, počkali jsme společně s Mortym na vystavení šampionů pro oba naše bílé a potom nastavili směr Užhorod, ukrajinské hranice. Kousek za Bratislavou najednou zůstal spojkový pedál během jednoho řazení na zemi. Tak jsem ho instinktivně nohou zase vymáčkla nahoru, ale při dalším to bylo pořád a pořád. Někdo by zastavil a dál nejel, někdo by to otočil a jel rovnou domů, ale my (čti já, psi do toho moc nekecali) s tou hrůzou dali ještě den a půl, hrubě přes tisíc kiláků a modlili se, aby jsme dojeli hlavně domů a nikde nezůstali viset. Nejhorší tam bylo nakopávat jedničku, to bylo tak na čtvrtý, pátý pokus, takže když přede mnou někdo zastavil nebo odbočoval, tak to jsem ho vskutku milovala. Ale aspoň už vím, že kruháč se dá rovně projet i na pětku 😁😁🙈🙈. První den krytí Sušenky neklaplo, tak místo započetí slovenského granda s Largem, jsme si dali ještě i neděli na krytí a potom hupky dupky domů. I tak jsme dorazili až po desáté večerní. Ale hlavně, že jsme dorazili!!!! Před Silvestrem půjdeme na sono a buď budeme mít další důvod napít se na radost anebo na žal. Ať tak či tak, budeme informovat.

 

Neděle 27.11.2022

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída šampionů - neúčast

 

Kart a naše Sušenka po nedělní "akci"

 

13.11.2022

Nedělní oběd v CHS Pett´s Wolf, vrh "P" - tatínkem je náš LARGO. Volný krátkosrstý samec, odběr v polovině prosince.

 

12.11.2022

Tak jsme na tento víkend plánovali krytí Bagetky, ale nakonec jsem se rozhodla odložit štěňata na její další hárání - na příznivější počasí, takže první letošní vrh převezme Zumička. Více v sekci plánovaná štěňata - vrh "P".

 

10.11.2022

A máme tu dalšího malého "bageťáka" - NORISS Artay of Highland aka "Big Easy" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/ 7 měsíců.

 

06.11.2022

Dnes proběhl poslední letošní svod mladých, poprvé v Poličce. Moc krásné místo, počasí také vyšlo, příjemný den. Za nás se ke svodu dostavila naše letošní odchovankyně NYMERIA Artay of Highland "Snowie" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/. Má čerstvých sedm měsíců, ještě nemá prořezaný jeden zoubek (levá dolní P1), delší ocas (ještě jí krapet vyrostou nožičky), kratší ucho, světlé oko a krásnou pevnou kostru, vynikající mechaniku pohybu. Jsme na holčičku moc pyšní.

 

Svodu se účastnila i čtyř a půl letá fenka BABETTE King of Yukon - sestra naší Interšampionky a multi Grand šampionky Bagheery (otec JCh., IGP1 BRUCE Artay of Highland, matka BAZINGA Taien), která je již matkou dvou vrhů I a N v naší CHS.

Majitelé žili v zahraničí a letos se rozhodli fenku uchovnit. Má za sebou už povinné dvě výstavy, rentgeny kyčlí a loktů a nyní absolvovala i svod s výškou 59 cm a prakticky nulovým svodovým kódem, standardním skusem a vyrovnanou povahou (vytčena jí byla pouze vlnící se srst - majitelé vykoupali den před a nevyfoukali 😁).

          

 

04.11.2022

Krásná sestřička naší Zumy "Fieliss ZWOLLE SANDRA" žijící v rodném městě, Voroněži.

 

01.11.2022

Dnes slaví osmé narozeniny náš první vrh "A" Argo x Tája. Letí to letí. První dětičky už jsou veterány.

 

29.10.2022

O víkendu proběhl 3x CACIB v Bratislavě. My jsme se zúčastnili v pátek a sobotu, oba dva dny ve stejném složení: Largo, Bagheera, Sura a dovezli jsme si moc krásné výsledky.

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída otevřená V1, CAC, r. CACIB / třída šampionů V2, r. CAC

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů V1, CAC / V2, r. CAC

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB / V1, CAC, BOB, BIG I.

 

25.10.2022

Náš krásný Pitrísek v chovatelské stanici Atagora /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x FLASHING FREDERIKA Atagora/ - 51 dní mlád na prodej. Oba rodiče nadstandardní a hlavně negativní veškeré zdravotní výsledky. Správný skus, sestouplá obě varlátka, čipovaný, očkovaný - mezinárodní očkovací průkaz, několikrát odčerven. Odběr pejska možný již tento víkend 29.- 30. října. Pro více informací můžete volat na tel.: 774 374 404 - paní Klohnová. Velmi přátelské, veselé povahy.

edit 28.10.2022 - všechna štěňátka jsou prodána

 

21.10.2022

Náš dvacetiměsíční odchovánek IBARR Artay of Highland /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/ dnes poprvé přivítal nevěstu (KAIRA Pett´s Wolf, zkoušky BH-VT, ZZO, ZOP, ZM). Pokud se zadaří, v polovině prosince se narodí vrh "A" bílých švýcarů v CHS Warpeco.

IBARR Artay of Highland - krycí pes, HD A, ED 0, OCD 0, SA 0, LTV 0, MDR1 +/+, DM n/n

 

17.10.2022

Dnes se narodili šestí, letošní poslední, potomci po našem Largoušovi. Maminkou je pětiletá krátkosrstá fenka HONEY Pett´s Wolf, která dnes zvládla porodit osm chlapečků a dvě holčičky - vrh "P" v CHS Pett´s Wolf - pouze krátkosrstá štěňátka, volní pejsci.

Oba rodiče nulové rentgeny kyčlí i loktů, oba negativní testy MDR1 i DM. K odběru v polovině prosince.

 

09.10.2022

Dnes proběhla v Ruské Moskvě klubová výstava BŠO, které se zúčastnilo celkem 77 jedinců. Mezi nimi i 9,5 letý tatínek naší Zumičky JASPER FIELISS Iz Okeana Udachi a její přímá sestra Fieliss ZINGER HAIKA. Oba si odnesli krásné umístění. Jasper rezervní nejlepší veterán, Haika rezervní vítěz výstavy a společně pak druhý nejlepší pár výstavy. Jsme na rodinku pyšní, moc jim to sluší.

 

05.10.2022

Vrh bojovníků Warrior litter von Olaf Weise dnes slaví páté narozeniny. Tatínkem je náš Bernie /AREZZO Bohemia Star Moraveč/, maminkou Fajrinka /Born to Win Warrior DOGFIRE/.

foto: Ch. UKC WARRIOR LUCCA von Olaf Weise

 

01.10.2022

Dnes oslavil náš "L" vrh /Dubstep x Zouma/ jeden rok. Děkuji moc všem majitelům za fotky a hlavně lásku a péči, kterou našim miminům každý den dáváte.

Všichni čtyři jsou plnochrupí (42 viditelných zubů), dvě holky i odsvodované (57,5 a 60 cm), třetí se chystá příští rok.

          

 

30.09.2022

Téměř půlroční NORISS Artay of Highland aka Easy /Brownie x Bagheera/ se svým sedmiletým "bráškou" Andiamem (AMADEUS Almost Normal - Arezzo x Allis Mia).

 

27.09.2022

Bagí si dnes přivezla ze své výstavní túry tři krásné poháry za BIGy a pět medailí za BOBíky.

Je novou Grand šampionkou: Balkánu, Bosny a Herzegoviny, Černé Hory, Jadranu, Jugoslávie a Středozemí.

A novou šampionkou: Balkánu, Bosny a Herzegoviny, Černé Hory, Federace Bosny a Herzegoviny, Jadranu, Jugoslávie a Středozemí.

 

25.09.2022

Desetiletý chovný pes BEN NEZ of Aiwak´s paradise - otec, bohužel pouze jediného vrhu, a to našeho vrhu "H" Artay of Highland, ze kterého pochází krycí pes HIGHLANDER Artay of Highland.

 

23.09.2022

První podzimní den tohoto roku jsme přivítali výstavně, respektive Bagetka, která si dnes na své výstavní konto připsala další CACIB a BOB a navíc i BIG III. !!!!! Je to prostě naše výstavní hvězda od mala. Více info v sekci Bagheera výstavy.

 

17.09.2022

Letos se podruhé konala v Klatovech mezinárodní výstava. Loni jsme nebyli a letos jsme vyrazili s našimi výchoďáry. U běloušů jsme se taky zastavili a při té příležitosti vystavili potomka po našem Brusíkovi, který si dnešním CACem dokončil šampiona České republiky. Moc gratulujeme!!! Z šesti výstav získat 5x CAC je báječný výsledek.

OSCAR ROX od Semberije "Ron" /BRUCE Artay of Highland x ICE PRINCESS od Semberije/ - třída otevřená V1, CAC, res. CACIB

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB

 

Zelenyy Yar KSANDR SHIKADERO "Black" - třída dorostu VN1

            

 

16.09.2022

Náš vrh "D" /AREZZO x BAMBINA/ dnes slaví už šesté narozeniny. Přáli bychom si pro všechny ještě minimálně jednou tolik ve zdraví.

Z tohoto devítičlenného gangu je chovných neuvěřitelných 6 jedinců!!!! Drakka a Diandra se staly matkami jednou, Deneris dvakrát. A krycí psi Durango jednou, Dragana si ještě nikdy nikdo nevybral,  Daredevil ve Finsku kryl dvakrát (viz foto, první zleva).

 

13.09.2022

Dnes v odpoledních a večerních hodinách porodila fenka BAYA Acabo Czech - dcera našeho AREZZA - 10 krásných, velkých štěňátek. 6 pejsků a 4 fenečky. Tatínkem je náš krycí pes Snížek /FLASHING FUGAZZI Atagora/.

 

12.09.2022

Dnes se v New Yorku narodila první štěňátka po, zatím, posledním narozeném synátorovi našeho Bernáška I AM MAJESTIC AREZZO Atagora (matka CANDLEMAS LADY Atagora). Narodili se 4 pejsci, 3 fenečky.

matka vrhu Emerald Pointed UKC Grand Champion, RBIMBS Foxhunt LUV-U-MORE OF MAJESTIC

 

A dnes má fenka HONEY Pett´s Wolf, která je nakrytá s naším Largem, 25. den březosti a sono potvrdilo osm štěňátek, tak se za nějakých 38 dnů necháme překvapit.

 

11.09.2022

Dnes proběhla v České Skalici bonitace, na kterou se nahlásil náš IBARR Artay of Highland /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/. Nemohl dopadnout lépe a nemohly mu vyjít lépe ani zdravotní výsledky. To je prostě splněný sen chovatele 😍😍😍

65 cm, nůžkový skus, vyrovnaná povaha, HD A, ED 0, SA 0, LTV 0, OCD 0, MDR1 +/+*, DM n/n*

 

10.09.2022

Dnes proběhla v České Skalici tradiční klubová výstava bílých ovčáků. Nahlášeny jsem měla tři kousky plus jeden odchov, který aktuálně hlídám, protože páníčci dovolenkují v Řecku, ale nakonec zůstala Zumička doma (hlásili déšť a nechtělo se mi dávat jednoho mokrejše navíc dozadu na sedačky), tak jela jen její dcera z jejího prvního, loňského vrhu - to je ten hafík na hlídání - a svým výsledkem se vykoupila z totál poblinkaného a pokaděného kufru.

Nikdy za své třínáctileté ježdění po klubových a speciálních výstavách jsem nevyhrála BOB nebo BOS a nikdy o tom ani neuvažovala, protože jsem soudný realista a vím, co mám doma. V roce 2016 jsem si vyběhala ceněný titul BOJ (nejlepší mladý jedinec plemene) na speciálce ve Svojanově, kde rozhodčí Iveta Nováková zadala tento titul Fajrince /Born To Win Warrior DOGFIRE/. A jednou jedinkrát si Béďa /C.I.B. AREZZO Bohemia Star Moraveč/ z pracovní třídy ze Skalice v roce 2015 dovezl Klubového vítěze (nejlepší polodlouhý pes plemene) od paní rozhodčí Jany Svobodové.

A v roce 2017 na klubové výstavě v České Skalici získala naše odchovankyně DIANDRA AREBA Artay of Highland Best of Junior od pana rozhodčího Jančíka, kdy v závěřečném běhu porazila naší Sáru /C.I.B. ICE QUEEN od Semberije/ a svoje dva bratry Duranga a Darthvadera.  Nikdy by mě nenapadlo, že na klubové výstavě někdy získám BOS a navíc s vlastním odchovem. Tak to potěší dvakrát tolik!!! I když to není přímo pejsek můj.

Kolikrát má člověk splín, že do toho všeho vkládá asi zbytečně moc energie a času v porovnání s ostatními a klade si otázky, zda to všechno má vlastně vůbec nějaký smysl, a pak přijde jednou za čas, jednou za pár let, taková vzpruha, která člověka alespoň částečně nakopne trošku dál. Moc si toho vážíme.

 

JCh., Ch., Club Ch. BAGHEERA King of Yukon - třída vítězů V1, CAC

 

JCh., Ch., Club Ch. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC

 

IBARR Artay of Highland "Igy" - mezitřída V1, CAC

 

KRESSIE Artay of Highland - třída mladých - neúčast

 

LAGERTHA Artay of Highland - třída mladých - neúčast

 

LAMIRA Artay of Highland "Janny" - třída mladých V1, CAJC, Klubový vítěz mladých, BOS

Třída mladých LAMIRA Artay of Highland - V1, CAJC z šesti mladých fen

BOB - nejlepší jedinec plemene KARATE KID Taien a BOS - nejlepší jedinec opačného pohlaví - náš odchov LAMIRA Artay of Highland - pouhých 11 měsíců

 

Výstavy se účastnila i Largova sestřička LADYLOVE LUXURY Royal Dignity "Vendulka" a ve třídě otevřené si z dvanácti fen vyběhala nádherné druhé místo a titul res. CAC.

LADYLOVE LUXURY Royal Dignity - res. CAC a LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - CAC

 

08.09.2022

Náš Largošek dnes slaví třetí narozeniny!!!! Všechno nejlepší a doufám, že tu budeš s námi dlouho, dlouho....

 

05.09.2022

Largoškovi se včera a dnes narodily další, v pořadí páté, dětičky. Celkové skóre je 5 chlapečků a 4 holčičky. Všechna štěňátka budou pouze krátké srsti.

LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x FLASHING FREDERIKA Atagora

Oba rodiče nadstandardní a hlavně negativní zdravotní výsledky!!!!

HD A, ED 0, SA 0, OCD 0, LTV/LÜW 0, MDR1 +/+, DM n/n

- celoročně černý pigment nosní houby, odběr do nových domovů koncem října 2022

kontakt na chovatelku CHS Atagora - tel.: +420 774 532 660

 

03.09.2022

UKC show Westfield, MA - náš synátor I AM MAJESTIC AREZZO Atagora /AREZZO Bohemia Star Moraveč x CANDLEMAS LADY Atagora/ si dnes vyběhal BOB a získal třetí kolo pro Grand Šampiona. Moc gratulujeme!

 

A dnes proběhla v Olomouci národní výstava, ze které si z hojně obsazené otevřené třídy odnesla od britského rozhodčího dcera našeho Bruce titul CAC:

AMAL RÁCHEL Irish Rúth  - třída otevřená V1, CAC /BRUCE Artay of Highland x BIANCA RÚT Danel Sogno/.

 

01.09.2022

Krásný synátor našeho Largoška a vnouček Bernáška - NORMAN Atagora (foto 5,5 a 4 měsíce).

 

31.08.2022

Krásná, téměř osmiměsíční dcera našeho Larga - JODIE od Kunovského lesa /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x HAIDI od Kunovského lesa/.

 

29.08.2022

Tak za 11,5 leté fungování webovek jsem ještě nikdy neměla takovou aktualizační, dvouměsíční, prodlevu. Do začátku srpna jsem byla zdravotně ko, do toho štěňata, děti, psi na hlídání, práce, potom dovolená a najednou je konec prázdnin. Sorbonka, Zumička i Sušenka nám s Bagetkou v červenci všechny odháraly, Sáru čeká na začátku října kastrace. Příští víkend vyrážíme na tradiční klubovku na Skalici a tím možná letošní výstavy ukončíme. A teď jdu dopisovat resty...

 

27.08.2022

Dnes se Drak účastnil krajské výstavy v Brně a odnesl si ocenění z prvního místa a v závěrečných soutěžích postoupil mezi čtyři nejlepší jedince druhé FCI skupiny.

JCh., club Ch. ARASH Paradiso Vita - třída vítězů V1, Vítěz třídy, Krajský vítěz

 

A náš odchov DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO x BAMBINA/ dnes pokořila OB-2 na známku D. Moc gratulujeme. Holky se ale určitě budou snažit ještě o lepší výsledek.

 

Podzim už nám začíná neúprosně klepat na dveře a i příroda se začíná měnit.

OSCAR ROX od Semberije (tatínek náš BRUCE Artay of Highland) - 3 roky, 2 měsíce

 

23.08.2022

Téměř osmi a půl letý chovný syn Bédi žijící ve Finsku - NOAH AKBO-Parchovany /AREZZO Bohemia Star Moraveč x WENGY-MAGIC AKBO-Parchovany/. Moc krásný a majestátný pes, který mi společně s Andiamem (AMADEUS Almost Normal) žijícím ve Washingtonu, USA nejvíc připomíná Beďulínka.

 

20.08.2022

Náš odchov BRUCE Artay of Highland - 7 let /IPO2 KOTORI x THAYA BERGER/.

Bruce je chovný pes FCI, měří 63 cm, má celoročně černý pigment, je nulových kyčlí a loktů, MDR1 i DM negativní, zkoušky BH-VT a IGP1.

 

19.08.2022

Dnes proběhlo krytí s naším Largem v CHS Pett´s Wolf - vrh "O" (Largo má tímto pro letošek vykryto) . Budoucí matkou je pětiletá fenka HONEY Pett´s Wolf. Štěňata - pouze krátkosrstá - budou k odběru v polovině prosince.

 

Dnes oslavil třetí narozeniny náš hnědáček Dráček - ARASH Paradiso Vita. Je to můj pátý dobrman, první a poslední hnědý a možná už poslední celkově....

 

13.08.2022

Miminka z druhého Bernáškova krytí - vrh "T" Acabo Czech dnes oslavila už desáté narozeniny!!!! A s ním i naše Tája - THAYA BERGER Acabo Czech - matka našich prvních vrhů A, B, C, E a babička naší Bagheery, prababička Sorbonky.

Tája je pořád plná energie, mladistvého vzhledu, po kastraci má neuvěřitelně heboučkou a hustou srst a víc jak sedm let jí kolemjdoucí nikdy netipli. Moc jí přejeme, ať ještě alespoň pět let vydrží ve zdraví a kondici heart

 

11.08.2022

Dnes od nás odjel do Rakouska za starším "bráškou", šestiletým Corzarem Artay of Highland  /Snowpatrol´s Dyson x Thaya Berger Acabo Czech/ poslední pejsek z vrhu "O".

Je až neskutečné, jak moc príma a fajn rodiny pro těchto dvanáct štěňátek, z toho devět samců, v této "nic moc době" máme. Všem Vám moc děkuji za lásku, péči a spoustu fotek a zpráv. Jste úžasní.

 

07.08.2022

O tomto víkend proběhly v Praze tři mezinárodní výstavy. V pátek jsem vyrazila s Bagetkou a Sušenkou, v neděli jenom s Bagetkou. Larga jsem nechala oba dva dny doma, protože jsem byla líná ho vykoupat 🙈🙈🙈 Pořád má mega hustou srst a oproti holkám ho žádné línání doposud nepostihlo, tak očekávám, že vylíná před Skalicí devil.

V pátek nám vyrazila dech Surinka, která získala nejvíc, co vůbec, coby neuznané plemeno, mohla a v neděli si Bagetka vyběhala nejlepší fenu plemene. Takový úspěšný víkend jsme absolutně nečekali.

BAGHEERA King of Yukon - třída šampionů  V2, r. CAC; V1, CAC, CACIB, BOS

 

Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB, BIG I. neuznaných plemen

 

Výstavy se účastnil i syn našeho odchovance OSCAR ROX od Semberije "Ron", který si v pátek vysloužil VD4 a v neděli naopak svojí třídu s přehledem vyhrál a získal V1, CAC, res. CACIB /BRUCE Artay of Highland x ICE PRINCESS od Semberije/. Ještě jeden CAC z mezinárodní výstavy a je z něj český šampion.

 

06.08.2022

LA3 DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO x BAMBINA/ má za sebou letos několik zkoušek a závodů, tak si užívá parádní rekonvalescenci na hydroterapiích.

 

05.08.2022

Dnes vstupuje mezi veteránky fenka BAIREEN Danel Sogno - maminka jednoho jediného vrhu "A" v CHS Abejaty, tatínkem byl náš Bernie. Z tohoto vrhu je chovná fenka ANIFE (PDS, 60 cm) a ADINE má za sebou svod a rentgeny (obě nulové kyčle i lokty).

 

04.08.2022

Dnes slaví už páté narozeniny Bernáškovi děti v CHS Danel Sogno, vrh "F". Všem přejeme jen to nejlepší, plná bříška, hromadu zdraví a pořád milující pánečky.

foto: FAIRA AREZAR Danel Sogno (maminka vrhu ARIS z Papouščího ráje)

 

28.07.2022

Náš nejmladší čtyřnohý člen rodiny má dnes půl roku. Je plnochrupý, váží 33 kg a výškově je lehce nad Bagetkou.

 

24.07.2022

Dnes proběhly "Čebínské trojzkoušky" v agility, kterých se v kategorii LA1 zúčastnila Bernáškova dcerka AMÁLIE Almost Normal a vedla si moc dobře. Gratulujeme.

 

10.07.2022

Dnes oslavili druhé narozeniny jediní potomci pejska BEN NEZ of Aiwak´s paradise a naší Sáry - HILLARY a HIGHLANDER.

 

08.07.2022

Dnes oslavila naše Zumička třetí narozeniny. Je stále v pohybu a čeká, kde se mihne nějaký ptáček či proletí aportek, takže tahle fotka z května jí moc hezky vystihuje.

 

07.07.2022

Dnes začala čtyřdenní Nitra (4x CACIB) a dnes se ve třídě mladých představila BELLA u Táborského dubu /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x BAYA Acabo Czech/ a odnesla si pěkné ohodnocení Výborná 2 ze třídy mladých.

 

06.07.2022

Dnes nás opustila druhá dobrmanka LEYLA Halit Paša, které jsme se ujali po smrti její majitelky a chovatelky Jany Čechové. Leyla by se v srpnu dožila úctyhodných třinácti let, takže na dobrmana je toto moc krásný věk.

Leylu jsme si vzali coby nejstarší fenu ještě s druhou fenkou Nusičkou (BRETAGNE Anibag), která nám odešla loni v červenci, na den přesně, na torzi.

25. srpna by tomu byly dva roky, co přišly holky k nám....

* 20.08.2009 - † 06.07.2022

 

03.07.2022

Dnes oslavil dva roky první vrh ruské fenky Fieliss AMBRI-PIOTTA s naším odchovem BERNARD Artay of Highland, vrh "T" od Semberije. Všem dvanácti prdelkám přejeme všechno nejlepší!!!!

 

30.06.2022

Dvě krásné Largouškovi dětičky z vrhu "N" Atagora - matka BERNIE´S BERNADETA Atagora.

 

29.06.2022

A další "N" chlapeček NORGAY Artay of Highland  a jeho velký "bráška" THORR Acabo Czech - bráška naší Táji a syn našeho Bernáška a fenky NESSIE Acabo Czech.

 

A začala nám hárat Zumička. Sice jsme plánovali na tento podzim její druhý vrh s naším odchovancem Brucem, ale vzhledem k aktuální situaci krytí odkládáme. Více v sekci "plánované vrhy".

 

28.06.2022

Skoro tříměsíční NAVARR Artay of Highland po Browniem a Bagetce.

 

27.06.2022

Dnes jsme v šíleném vedru vyrazily se Sušenkou do Brna za MVDr. Snášilem, který se prakticky i teoreticky řadí mezi nejlepší z nejlepších v oboru diagnostiky dysplazie, na kompletní rentgeny všeho, co se vůbec dá zrentgenovat. Sice je to již chovná fenka s rentgeny kyčlí a loktů z Ruska, ale už jenom pro svůj vlastní pocit, to chci prostě "vidět" a za kým jiným, než sem, kde se posuzují němečtí ovčáci ve velkém. Za lokty jsme dostaly jedničku s hvězdičkou, na dvaceti pěti měsíčního psa, který má aktuálně 43 kilo, je to myslím velké ufff ze srdce. Stejně tak ramena, spondylóza bez známek abnormalit. Kyčle také krásné, ale přecijen nám levá noha sklouzla úhlem do jedničky a jedničku jsme dostali i na přechoďák, kde má drobné přerušení. Sice to "blbě vypadá", páč kdo nezná, neorientuje se, tak co není všude nula je špatně a šílená pohroma, ale kdo ví a má už něco za sebou, tak pochopí, že to je moc krásný výsledek a já můžu být absolutně v klidu co se týče zdraví i případného budoucího chovu.

Fieliss USSURI - HD B (0/1), ED 0, OCD 0, SA 0, LTV/LUW 1

A nesmíme zapomenout ani na negativní MDR1 +/+ i DM n/n

 

26.06.2022

Dnes proběhl svod v Nové Živohošti, kterého se účastnilo 5 našich odchovanců z loňských vrhů I, J, K, L

IMARI Artay of Highland - chybějící M3, 64,5 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

IRJA Artay of Highland - plnochrupá, 61 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

JAGGER Artay of Highland - plnochrupý, 66 cm, vyrovnaná, klidná povaha

KESSIE Artay of Highland - plnochrupá, 61 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

LAMIRA Artay of Highland - plnochrupá, 57,5 cm, vyrovnaná, temperamentní povaha

 

A dnes slaví čtvrté narozeniny Bernieho děti z CHS "Abejaty" vrh A - matka BAIREEN Danel Sogno. Z vrhu mají dvě fenky nulové RTG kyčlí i loktů a jedna z nich je i chovná.

 

25.06.2022

Dnes slaví šesté narozeniny čtyři dlouhosrstí potomci našeho Bernáška ve finské CHS Riot Leader´s, matkou vrhu je rakouská fena Snowpatrols GISSA.

 

Mezinárodní výstava Intercanis 2022, Brno

Ch. Fieliss USSURI - třída otevřená V1, CAC, BOB

 

24.06.2022

Přišly nám výsledky genetických testů z české laboratoře Genomia pro naši výchoďačku 

Surinku a jsme moc moc šťastni, že má vše čisté, stejně jako všichni naši bílí!!!!

 

Ch. Fieliss USSURI:

MDR1 +/+
(mnohočetná léková rezistence)
 
DM n/n
(degenerativní myelopathie)
 
FGF5 n/n
(nese vlohu pouze pro krátkou srst)
 
 
A stejné výsledky došly i našemu háčkovému odchovanci Hajlímu:
HIGHLANDER Artay of Highland /BEN NEZ of Aiwak´s paradise x ICE QUEEN od Semberije/ - MDR1 +/+, DM n/n

 

 

20.06.2022

Náš malý Rusáček slaví dnes už páté narozeniny!!!! Všechno nejlepší broučku, posíláme pusu.

 

18.06.2022

Přidány nové fotky našeho aktuálního "O" vrhu - 5 týdnů /Jurášek x Sára/.

 

12.06.2022

Dnes proběhla v Jedovnicích v rámci klubového víkendu bonitace, které se úspěšně účastnil náš odchov z vrhu "H" po Beníkovi a Sárince.

HIGHLANDER Artay of Highland - plnochrupý, 60 cm, temperamentní povaha, černý pigment (jediný syn a chovný pes  po psovi BEN NEZ of Aiwak´s paradise)

            

 

Též byl uchovněn bratr naší Sorbony - HERR MARLEY Atagora - plnochrupý, 65 cm, temperamentní povaha

              

 

A dcera našeho odchovu BRUCE Artay of Highland - OPERA LEIA od Semberije  - 60 cm

 

11.06.2022

Dnes proběhla v Jedovnicích klubová výstava, které se účastnili naši odchovanci a potomci odchovů a našich krycích psů.

HIGHLANDER Artay of Highland - mezitřída VD3

INVERNESS Artay of Highland - třída mladých V2

LAGERTHA Artay of Highland - třída dorostu VN2

 

ARWEN Shades of white - třída otevřená V (po BRUTTO Artay of Highland)

DAKOTA DŽENIS Elijami - třída mladých V (po BERNARD Artay of Highland)

FAIRA AREZAR Danel Sogno - třída otevřená VD (po AREZZO Bohemia Star Moraveč)

GUCCI BRUTTAR Danel Sogno - třída otevřená VD (po BRUTTO Artay of Highland)

JASMÍNA a JODIE od Kunovského lesa - třída štěňat VN4 a VN3 (po LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity)

OZZY KAY od Semberije - třída vítězů V1, CAC, nejlepší polodlouhý pes (po BRUCE Artay of Highland)

TARJA od Semberije - mezitřída D (BERNARD Artay of Highland x Fieliss AMBRI-PIOTTA)

YNTRO AKBO-Parchovany - třída otevřená V2, r. CAC (po MURACO la Blankpapilio x NIAGARA AKBO-Parchovany)

 

09.06.2022

Krycí pes, bráška naší Bagetky, BUCK King of Yukon /BRUCE x BAZINGA/. Buck má ty nejlepší možné zdravotní výsledky - HD A, ED 0, MDR1 +/+, DM n/n.

 

06.06.2022

Dcerka našeho Larga a Bernáškovy dcery Bayi Acabo Czech - desetiměsíční BEAUTIFUL SNOW u Táborského dubu.

 

03.06.2022

Dnes slaví první narozeniny náš dvouhlavý holčičí gang - vrh "K" /IRON x DENERIS AREBA/. Všechno nejlepší, holky.

 

02.06.2022

Týdenní miminka po našem Brusíčkovi /BRUCE Artay of Highland/ ve slovenské chovatelské stanici Jufalka.

 

01.06.2022

Dnes "slaví" malé jubileum naše "emka" - 6 měsíců. Všechno nejlepší přejeme Mortymu, Morgance a Moirince, která s námi byla úžasné 4 měsíce.

MORGANA Artay of Highland /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/

 

26.05.2022

Naše krásná Sušenka /GCh., Ch., JCh. Fieliss USSURI/ dnes slaví dva roky!!!! Všechno nejlepší naší královně, co žije "Na Královně".

 

25.05.2022

Včera oslavila dvanácté narozeniny a dnes se s naším světem rozloučila. Půl roku se již trápila s artritidou zadní končetiny. Je nám to moc líto, odpočívej v pokoji a pozdravuj tam Bernáška, Brixíčka a ty všechny ostatní.....

 

24.05.2022

Náš odchovánek Brusíček, novopečený tatínek /IGP1, BH-VT BRUCE Artay of Highland/.

 

A dánská fenka BeDaBlanco BRAVE BEYLA, se kterou má Bernášek štěňátka (vrh "G" v dánské CHS BeDaBlanco), dnes slaví krásné dvanácté narozeniny!!!

 

23.05.2022

Dnes se stal náš Brusíček /BRUCE Artay of Highland/ po čtvrté tatínkem. Na Slovensku se jemu a dlouhosrsté fence FALRIS WHITE Ancilias narodilo 5 pejsků a 3 fenečky.

 

22.05.2022

Dnes slaví páté nározeniny vrh "B2" v CHS Acabo Czech - AREZZO Bohemia Star Moraveč alias náš Bernie, maminka OPPI Acabo Czech.

foto BAYA Acabo Czech

 

21.05.2022

Dnes proběhla kvalifikace na Mistrovství ČR v agility. V kategorii "large" nastoupilo 94 týmů, více než polovinu týmů tvořila česká špička kategorie A3, a mezi nimi i náš odchov, pěti a půl letá DRAKKA AREBA Artay of Highland - jediný bělouš na startovním poli /AREZZO Bohemia Star Moraveč x BAMBINA White Chocolate/. Celkově si ve třech bězích doběhly pro 48. pozici. Kvalifikovalo se prvních 24 pozic, které holkám utekly o pověstný fous, který v agilitách ztratíte z vteřiny na vteřinu. I tak holkám moc gratulujeme, vůbec ona ta účast je něco a držíme palce do budoucna.

foto ilustrační

 

18.05.2022

Náš milovaný "B" vrh /KOTORI x THAYA BERGER/ dnes slaví už sedmé narozeniny!!!! Jakoby to bylo včera, kdy se mnou po Jihlavě capalo pět rozkošných štěňátek....

BRUTTO Artay of Highland "Sanny"

 

14.05.2022

Včera večer, v pátek třináctého, nám Sárinka porodila vrh "O" - její poslední. Během necelých osmi hodin porodila celkem neuvěřitelných 12 štěňátek (9 pejsků, 3 holčičky). Všichni jsou v pořádku a mamince se daří dobře. Máme na prodej 4 pejsky - variantu srsti budeme vědět cca v pátém týdnu. Na hodně dlouhou dobu budou někteří z nich naše poslední dlouhosrstá štěňátka.

 

13.05.2022

GCh., Ch., JCh., Club Ch. OZZY KAY od Semberije - potomek našeho Brusíka /IGP1 BRUCE Artay of Highland/, složil dnes v necelých třech letech nejtěžší všestrannou zkoušku podle mezinárodního zkušebního řádu IGP 3!!! Neuvěřitelný výkon a to navíc na fantastické body 95-91-83. Opravdový pracovní rodokmen 🥰🥰🥰

 

11.05.2022

Naše webové stránky mají dnes už 11 let od svého založení a zaznamenali jsme již 661.326 vstupů. Děkujeme.

 

06.05.2022

Tatínek našeho aktuálního vrhu "N" BROWNIE of Chocolate Ice vyhrál dnes na mezinárodní výstavě v Nitře titul BOB (nejlepší z plemene), stejně jako včera, dnes navíc i titul BIG I. - vítěz I. FCI skupiny. Moc gratulujeme!!! Jsme na tatínka pyšní.

foto: Martin Odraska

 

05.05.2022

Dnes slaví už neuvěřitelné sedmé narozeniny vrh A v CHS "Almost Normal". Všchno nejlepší děcka /AREZZO Bohemia Star Moraveč x ALLIS MIA Forrento/. 

A v tento den slaví kulatiny fenka ARIS z Papouščího ráje - maminka Bernieho děti v CHS Danel Sogno - vrh "F". Přejeme hodně zdravíčka!

A někdo oslavil narozeniny, a někdo nás bohužel opustil předčasně. Dnes zhasla naše první hvězdička - ERAGON alias Berry. Krásný dlouhosrstý pejsek, na kterého jsem často myslela..... Je mi to moc líto, broučku.

 

02.05.2022

Dnes slaví deváté narozeniny Snowpatrol´s GISSA "Kissa", matka našich finských štěňátek v CHS Riot Leaders /otec AREZZO Bohemia Star Moraveč/.

 

01.05.2022

Dnes složil další zkoušku IBGH-1 (poslušnost podle IGP-1) Béďův synátor, který je chovný pes FRANKIE GRIM AREZAR Danel Sogno. Moc gratulujeme.

 

30.04.2022

Dnes jsme se Súšou zavítali na speciální výstavu KCHMPP do Mladé Boleslavi. Celkově byly v našem plemeni nahlášeny tři holky, dvě v mezitřídě, jedna v otevřené. Suška je osobnost a ne každého na sebe nechá máknout, tak celkem koulela očima při prohmatávání a pořád chtěla kontrolovat, co tam dělá. To se asi panu rozhodčímu moc nepozdávalo, tak jsme skončily na druhém místě. Ale udělaly jsme si hezký, holčičí den a poznaly zbylé VEO v České republice.

 

24.04.2022

Dnes splnil náš éčkový pejsek ESPRIT Artay of Highland /TAJFUN Biale Wzgórza x THAYA BERGER Acabo Czech/ zkoušku BH-VT. Moc gratulujeme!!!

 

A dnes také proběhl v Jedovnici svod mladých, kterého se účastnili tři pejsci z našeho loňského vrhu "I" /CASPER of Merry dream x BAGHEERA King of Yukon/.

Moc děkujeme za účast a krásnou prezentaci (foto dodáme):

IBARR - plnochrupý, skus nůžkový, 66 cm, vyrovnaná povaha

INVERNESS "Nero" - plnochrupý, skus nůžkový, 68 cm, vyrovnaná povaha

IZVOR - plnochrupý, skus nůžkový, 65 cm, vyrovnaná povaha

 

18.04.2022

Náš 4,5 měsíční odchov žijící na Slovensku MORTY Artay of Highland /OZZY KAY od Semberije x Fieliss AMBRI-PIOTTA/.

 

13.04.2022

Tatínek našeho aktuálního "N" vrhu BROWNIE of Chocolate Ice.

 

11.04.2022

GALADRIEL Artay of Highland /GOMER la Blankpapilio x DENERIS AREBA Artay of Highland/, tříletá, chovná fenka - HD A, ED 0, OCD 0, SA 0, 58 cm.

 

09.04.2022

Národní výstava psů Ostrava (přesunuta na výstaviště do Brna).

GASPARA Artay of Highland /Gomer x Deneris Areba/ - třída otevřená VD2

 

HIGHLANDER Artay of Highland /Ben Nez x Ice Queen/ - mezitřída VD3

 

08.04.2022

Naše čtyřměsíční MOIRA Artay of Highland /Ozzy x Ambri/, ze které bude brzy brňanda ❤️

     

 

07.04.2022

Sorbonka nám vzkazuje, že prej na štěňata hází bobek a rodit nebude... No my jí každopádně dáváme čas do úterý 😁

 

05.04.2022

Dnes slaví druhá štěňátka po našem Snížkovi /FLASHING FUGAZI Atagora/ pvní narozeniny. Vrh "Z" od Semberije, maminka HEAVEN od Semberije.

 

04.04.2022

Dnes slaví první štěňátka po našem Snížkovi /FLASHING FUGAZI Atagorapvní narozeniny. Vrh "W" od Semberije, maminka ICE PRINCESS od Semberije.

 

03.04.2022

Naše odchovankyně DRAKKA AREBA Artay of Highland /AREZZO Bohemia Star Moraveč x BAMBINA White Chocolate/ dnes splnila, jako první bělouš v České republice, postupovou agility zkoušku A3!!!!! Jsme nesmírně hrdí, pyšní a ještě více gratulujeme. Tyhle holky to mají opravdu moc zasloužené a moc jim to přejeme.

A dcera Drakky - AFIRE KESTREL Lonepack (viz foto) prošla v neděli 27.3.2022 úspěšně bonitací.

 

02.04.2022

Dnes slaví první narozeniny náš vrh "J" /ANAKIN Hvězdná záře x ICE QUEEN od Semberije/. Všechno nejlepší přejeme našim dvěma chlapečkům a čtyřem holčičkám.

JAIRA Artay of Highland

 

A ve stejný den budeme slavit další narozeniny, a to našeho dalšího vrhu - vrhu "N" /BROWNIE of Chocolate Ice x BAGHEERA King of Yukon/. Máme 3 chlapečky a 3 holčičky. Je nám moc líto, že se nedostalo na všechny, kteří i moc dlouho čekali na naše malá miminka....

        

          

 

31.03.2022

Štěňátka po našem Snížkovi mají 3,5 týdne. V případě zájmu o jednoho nezbedu můžete kontaktovat chovatelku - CHS Nabadog, Ada Rudová - tel.: +420 724 962 654

Ch. FLASHING FUGAZI Atagora x ISA Pett´s Wolf - krátkosrstá i dlouhosrstá štěňátka

 

30.03.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny maďarská fenka Hydra žijící v Holandsku - maminka Bernáškových dětí v CHS "fan´t Cosmolân" vrh B /GUARDIAN ANGEL White Angel of Pici - f: DOUX of Ice Wine x White Glacier ARIADNE/. Všechno nejlepší přejeme!

 

27.03.2022

JUST ZIGGY Pett´s Wolf (synáček našeho Bernáška) dnes složil zkoušku ZOP na 90 bodů /AREZZO Bohemia Star Moraveč x UMBERTA UNICUS Taien/. Gratulujeme!

 

26.03.2022

Dnes se konala Speciální výstava BŠO v Nové Živohošti, na kterou jsme vyrazili s naším Largouškem a získali jsme první cenný CAC potřebný na titul Grand šampion a v úžším výběru se stal nejlepším polodlouhým psem plemene. Je to náš miláček.

JCh., Ch., club Ch. LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity - třída vítězů V1, CAC

 

Výstavy se účastnili i naše odchovy:

IBARR Artay of Highland /Casper x Bagheera/ - třída mladých V1, CAJC

JAGGER Artay of Highland /Anakin x Ice Queen/ - třída mladých VD3

LAGERTHA Artay of Highland /Dubstep x Zouma/ - třída štěňat VN1

 

A třetí narozeniny slaví vrh "N Artay" od Semberije /ANDY White Bone x NIAGARA AKBO-Parchovany - dcerka našeho Bernáška/. Všechno nejlepší přejeme!!!!

 

23.03.2022

Dnes slaví tři roky Bernáškovi, zatím předposlední, děti z CHS "Pett´s Wolf - vrh J".

 

22.03.2022

Volná štěňátka v CHS Nabadog, vrh "B" po našem Snížkovi, tel.: +420 724 962 654

Ch. FLASHING FUGAZI Atagora x ISA Pett´s Wolf

          

 

21.03.2022

Dnes je to rok, co tu není..... Moc nám pořád chybí a opravdu nezapomeneme. Je ale pravda, že čas ty rány postupně pomalu opravdu otupuje.....

AREZZO Bohemia Star Moraveč "Bernie"  25.01.2009-21.03.2021

 

20.03.2022

S hrdostí Vám oficiálně představujeme oba budoucí rodiče našeho vrhu "N" alias naše BéBéčka

 

19.03.2022

Jaro už nám klepe na dveře /Fieliss USSURI "Suška"- VEO import Rusko a LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity "Largo" - BŠO import Ukrajina/.

 

16.03.2022

Dnes je narozeninový den!!! Náš jeden ze dvou čistě dlouhosrstých vrhů - vrh "G" /IPO3 GOMER la Blankpapilio x IGP1 DENERIS AREBA Artay of Highland/ slaví 3 roky!!!! Všem Vám přejeme všechno nejlepší.

GALADRIEL Artay of Highland

 

A naše Bagetka /Ch., club Ch., JCh. BAGHEERA King of Yukon/ slaví 4 roky a čeká právě svá druhá štěňátka!!!! Vrh "N" /Brownie x Bagheera/.

 

15.03.2022

Dnes večer, za vydatného deště, proběhlo krytí naší Sárinky /C.I.B., multi Ch., Club GCh., JCh. ICE QUEEN od Semberije/ s dlouhosrstým pejskem JURÁŠEK z Veselé rodiny (oba jeho rodiče mají nejvyšší všestrannou mezinárodní zkoušku IPO3).

Oba rodiče HD A, ED 0, MDR1 +/+, DM n/n, odběr štěňátek začátkem prázdnin.

 

13.03.2022

Dnes slaví druhé narozeniny vrh "S" od Semberije /AIOLOS RIVER Atagora x HEIDY od Semberije - sestra naší Sáry/. Všechno nejlepší!!!

 

11.03.2022

Dnes slaví šesté narozeniny naše Sára - C.I.B., Ch., JCh. ICE QUEEN od Semberije. Na květen plánujeme její poslední vrh, pravděpodobně vrh "P". Více info ZDE.

bráška naší Sárinky žijící v Rakousku

 

10.03.2022

Dnes slaví třetí narozeniny náš vrh "F" /BERNARD Artay of Highland x ICE QUEEN od Semberije/.

foto FERRERA alias "Raga", která si přeje k narozkám nová ouška

A jelikož byla hodná, tak ouška dostala

 

09.03.2022

Dnes slaví třetí narozeniny náš vrh "E" /TAJFUN Biale Wzgórza x THAYA BERGER Acabo Czech/.

 

08.03.2022

Náš Dráček /JCh., club JCh. ARASH Paradiso Vita/ už vyhlíží jaro a těší se na práci.

 

07.03.2022

V noci na dnešek se narodilo sedm čiperných štěňátek po našem Snížkovi v počtu 4 chlapečci, 3 holčičky. Miminka se nacházejí v Popůvkách u Brna - vrh "B" CHS Nabadog. Štěńátka budou dlouhosrstá i krátkosrstá, tel.: na chovatelku +420 724 962 654

 

06.03.2022

BONITACE SURINKY

Dnes jsem se po dlouhých deseti letech účastnila krajské výstavy. Byla to ale zároveň povinná výstava nutná do chovu pro naší Surinku (klub chovatelů málopočetných plemen), tak jsme vyrazili do Lysé nad Labem. Výstava mě množstvím lidí překvapila, jeden pán říkal, že tam bývá standardně kolem 400 vystavujících, ale my měli včera číslo 1654, takže účast evidentně čtyř násobná. Surča /Fieliss USSURI/ byla v mezitřídě, ještě jedna fenka v otevřené. My jsme ale bez váhání zvítězily na plynulejší, prostornější pohyb a dobrou síly kostry a dovezly si domů dva krásné pohárky a vítěze třídy a krajského vítěze, vítěze plemene.

Zároveň si Sura odnesla i krásný posudek od paní rozhodčí Dolejšové z následné bonitace a neměřena jí byla výška 62 cm (žádoucí výška fen podle standardu je 62-67 cm). Všem se zkrátka moc líbila. Je to naše hvězdička.

05.03.2022

Bernie v ranních hodinách dorodila a finální skóre je osm štěňátek - pěkně vyrovnaně 4 kluci a 4 holky. Vrh "N" CHS Atagora. Volný je jeden pejsek, ostatní své majitele již mají. Všechna štěňátka jsou pouze krátkosrstá.

 

04.03.2022

A máme tu další sedmičku!!!! Tentokrát pro naši italskou krásku Bambi /BAMBINA White Chocolate/. Všechno nejlepší, holčičko. Popřát přišel i kocour 😊🤪

 

A ve stejný den se narodili čtvrtí potomci po našem Largouškovi v CHS Atagora - vrh "N", maminkou je dcera našeho prvního bělouška Bernáška.

foto: prvorozený pejsek

 

A z Ruské Voroněže, ze stejné CHS jako naše Zumička a Ambri, mi po dlouhých pěti dnech docestoval můj poklad Surinka /GCh., Ch., club Ch., JCh. Fieliss USSURI/.

 

03.03.2022

Máme potvrzenou březost u naší Bagetky - nakrytý vrh "N" a našli jsme tam móóóc miminek a u naší Sorbonky to zase naopak vypadá že když hodně, tak dvě 🥴🙄. Každopádně rezervace již nepřijímáme ani na jeden vrh.

 

02.03.2022

Dnes slaví už neuvěřitelné sedmé narozeniny finský vrh našeho Bernáška - NIAGARA a NOAH AKBO-Parchovany. Všechno nejlepší děcka, máme Vás rádi!!!! Garunka i Poju přivedli na svět pár krásných a hodných potomků, u nás chovný pejsek YARIS a fenečka YARITA AKBO-Parchovany.

/AREZZO Bohemia Star Moraveč x WENDY-MAGIC AKBO-Parchovany/

 

01.03.2022

BUCK King of Yukon - téměř čtyřletý chovný pes (HD A, ED 0), bráška naší Bagetky, syn našeho odchovu BRUCE Artay of Highland.

 

Naše dva poslední vrhy po ruských holčičkách z CHS "Fieliss" dnes slaví "malé výročí". Vrh "L" má 5 měsíců, vrh "M" 3 měsíce.

Foto: MOIRA Artay of Highland

 

26.02.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny vrh "G" od Kunovského lesa po našem Bernáškovi /AREZZO Bohemia Star Moraveč x CALLY od Kunovského lesa/. Všechno nejlepší přejeme!!!

 

21.02.2022

Dnes slaví už desáté narozeniny "naše" prvorozené Bernáškovic holčičky Riverka a Amanitka. Přijde mi to opravdu jako nedávno, kdy jsem se jela k Ostravě pomuchlat s našimi prvními potomky. Všechno nejlepší, holky, a zdravíčko ať slouží aspoň ještě dva, tři roky!!!!

foto: ARCTIC RIVER Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/

 

foto: AMANITA Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/

 

20.02.2022

Dnes k samým nulám a dvojkám přidáme další dvojku - naše Sorbonka "HI ARTAY Atagora" dnes slaví své druhé narozeniny!!!

 

19.02.2022

Largouškovi druzí potomci rostou před očima. V úterý už budou mít sedm týdnů, včera se byli očkovat a čipovat.

Vrh "J" od Kunovského lesa /LARGO LUMINOUS STAR Royal Dignity x HAIDI od Kunovského lesa/

 

15.02.2022

GALADRIEL Artay of Highland - téměř tříletá a stále jako hravé štěně devil

/GOMER la Blankpapilio x DENERIA AREBA Artay of Highland/ - chovná fena HD A, ED 0, OCD 0, SA 0

 

14.02.2022

Naše íčka mají dnes jeden rok. Všechno nejlepší děcka a doufám, že některé z Vás uvidím na některém ze svodů wink

foto INVERNESS, IMARI, IBARR a IRIUS Artay of Highland, děkujeme

 

 

13.02.2022

WARRIOR LUCCA von Olaf Weise /AREZZO Bohemia Star Moraveč x Born to Win Warrior DOGFIRE/ - 4 roky, 4 měsíce.  

 

12.02.2022

Naši američtí hošíci po našem Bernáškovi - Andiamo a Lucca /AMADEUS Almost Normal téměř 7 let a WARRIOR LUCCA von Olaf Weise - 4 roky/, kteří mají stále černé nosíky i v únoru  heart

 

07.02.2022

Šestnáctiměsíční potomek I AM MAJESTIC AREZZO Atagora po našem Bernáškovi  /AREZZO Bohemia Star Moraveč/ získal titul "Show Champion" a také obdržel krásný výsledke svých předrentgenů z americké OFY. Moc gratulujeme.

 

04.02.2022

Máme nakrytou naší nejmladší fenku Sorbonu. Pokud se vše podaří, bude to náš vrh "O".

 

A dnes slaví už čtvrté narozeniny Bernáškovy bosňanské děti v CHS "od Semberije" vrh "L" - matka HARLEY REA od Semberije. Všechno nejlepší přejeme!!!

 

30.01.2022

Máme nakryto maďarským krásným psem - více vrh "N".

 

26.01.2022

Dnes mají naše poslední loňská miminka osm týdnů a po dnešku už nám zbyla doma jen Moirinka, která na své pánečky ještě čeká.

          

          

 

25.01.2022

A je to tady. První narozeniny Bernáška bez našeho Bernáška........

 

Děkujeme naší prvorozené Riverce - ARCTIC RIVER Šamanův trik /AREZZO Bohemia Star Moraveč x TINA TURNER Miraja/, že nám v tento smutný den vykouzlila úsměv na tváři a ve svých téměř deseti letech splnila svoji další dogdancingovou zkoušku DwD2, celkově již svoji desátou. Je to holka úžasná a šikovná a jsme moc rádi, že má domov takový, jaký má a my jí tak navíc máme možnost stále sledovat.

 

21.01.2022

A máme tu dalšího potomka po našem Largouškovi, tentokrát dcerka BEAUTIFUL SNOW u Táborského dubu (matka BAYA Acabo Czech - dcera našeho Bernáška).

 

19.01.2022

Naše "eM" miminka mají za sebou očkování a čipování. Všichni tři to zvládli na jedničku.

 

18.01.2022

Čtyř a půl měsíční syn po našem Largouškovi - BRIX u Táborského dubu (matka BAYA Acabo Czech - dcera našeho Bernáška).

 

16.01.2022

Dnes slaví 11 let rakouský pejsek Snowpatrols DYSON  - tatínek našeho vrhu "C". Všechno nejlepší přejeme a ještě pár let ve zdraví.

 

12.01.2022

Dnes odešla, v nedožitých 11 letech, fenka MARY ANNE Alary Aslar - babička našeho Draka z matčiny strany (narozena 28.04.2011).

 

11.01.2022

Týdenní štěňátka po našem Largovi a Haidi, CHS "od Kunovského lesa".

          

 

05.01.2022

Dnes slaví sedmé narozeniny naše malá estonská holčička Fajrinka. Všechno nejlepší už máš, tak jen to zdravíčko /Born to Win Warrior DOGFIRE/.

 

A v chovatelské stanici "od Kunovského lesa" měli nakonec 9 štěňátek, ještě přibyl jeden chlapeček.

 

Dnes proběhlo krytí mezi naším krycím psem FLASHING FUGAZI Atagora a dlouhosrstou fenkou ISA Pett´s Wolf. Pokud se vše zadaří, začátkem března se narodí vrh "B" v chovatelské stanici "Nabadog". Oba rodiče HD A, ED 0.

 

A dnes jsme byli také na oficiálních rentgenech s naším odchovánkem HIGHLANDEREM /BEN NEZ of Aiwak´s paradise x ICE QUEEN od Semberije/ a když už jsme tam jeli jako morální podpora, tak jsme s sebou vzali i téměř čtyřletou Bagetku, abychom jí "dofotili" i ramena, páteř na spondylózu a přechodový obratel.

 

04.01.2022

Dnes slaví už neuvěřitelných 9 let potomci po našem Bernáškovi z CHS "Forrento", vrh "B". Přejeme všem moc a moc zdraví a ještě pár let v tom zdraví. Myslíme na Vás, děcka.

AREZZO Bohemia Star Moraveč x DEBONAR FREE Meroxen

 

A dnes se narodil našemu dalšímu chlapečkovi Largovi také vrh štěňátek. A také jeho druhý v pořadí. A oba mají ve svém jménu "Star" a oba na mě jaksi zbyli. Asi osud. Až mě mrazí....

Zatím máme před půlnocí osm holčiček, tak uvidíme, zda nás do rána překvapí ještě nějaké mimi nebo je toto finální počet. Maminka HAIDI od Kunovského lesa, CHS od Kunovského lesa, vrh "J".

 

03.01.2022

Dnes slaví již 12 let fenka DEBONAR FREE Meroxen - maminka Bernieho druhých dětí (vrh "B" v CHS Forrento). Přejeme hodně zdraví!

 

Dnes za námi přijela třetí Bernáškova dcerka BERNIE´ S BERNADETA Atagora na krytí s naším Largem. Pokud se zadaří, bude to "N" vrh v CHS "Atagora".

TOPlist